Connect with us

Güncel

HDP’ye operasyon! Demirtaş ve Yüksekdağ gözaltında

Published

on

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 9 HDP'li milletvekili gözaltında. Demirtaş Diyarbakır, Figen Yüksekdağ ise Ankara’da gözaltına alındı. Operasyonun Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının yürüttüğü terör soruşturmaları kapsamında gerçekleştirildiği açıklandı. Ayrıca HDP'li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk hakkında yakalama, İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan hakkında gözaltı kararı var. Demirtaş, evinin kapısına polisin geldiğini Twitter'dan duyurdu. Ankara'da ise HDP binasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah saatlerinde de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan HDP'li vekillerin gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapıldı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım gözaltına alındı. 
Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, gözaltı kararları olan Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği belirtildi.     

DEMİRTAŞ DİYARBAKIR'DA GÖZALTINA ALINDI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ’nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, saat 01.00 sıralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirntaş’ı gözaltına almak üzere merkez Kayapınar İlçesi’ndeki konutuna geldi. Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı. Bu sırada Demirtaş’ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi. Uzun süre Demirtaş’ın kapıyı açmaması üzerine iddiaya göre TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş’a gözaltı işlemi uyguladı.

DEMİRTAŞ TWITTER'DAN DUYURDU
HDP lideri Selahatin Demirtaş evinin kapısına polisler geldiğinde Twitter adresinden de bir mesaj paylaştı.
HDP’Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRIM POLİSLERLE TARTIŞTI
Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım’ı uzaklaştıran polis, Demirtaş’ı Emniyet’e götürdü.Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır’da gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.

YÜKSEKDAĞ ANKARA’DA GÖZALTINA ALINDI
Diyarbakır’da bu olayların yaşandığı saatlerde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Ankara’daki konutunda gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Yüksekdağ’ın, daha sonra soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a götürüleceği belirtildi. 
YÜKSEKDAĞ'IN DANIŞMANI TWEET ATTI
Yüksekdağ’ın danışmanı Sıtkı Güngör saat 01.09’da attığı tweet ile “HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın evi şuan polisler tarafından basılıyor” ifadesiyle polis baskınını sosyal medyadan paylaştı.
İKİ VEKİL YURTDIŞINDA
Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında oldukları belirlendi.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından, HDP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer hakkında, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle arama ve gözaltı kararı verildiği ve icra edildiği bildirildi.               
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, HDP Milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Önder, Pir, Yıldırım ve Taşçıer hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.               
Soruşturma kapsamında söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının TBMM tarafından kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:               “Yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda ismi geçen milletvekillerinin, atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle haklarında arama ve gözaltı kararı verilmiş ve icra edilmiştir. Soruşturma derdest olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.”      

HDP'DE GÖZALTINA ALINAN VEKİLLER
Gözaltına alınan HDP'li diğer milletvekillerinin isimleri şunlar:
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ

Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik,

Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan,

Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir,

Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder

Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım
Son Dakika haberi: Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 9 HDPli vekil gözaltında
BALUKEN TEPKİ GÖSTERDİ
Gözaltılarla ilgili operasyon haberinin duyulduğu dakikalarda HDP Genel Merkezi’ne gelen İdris Baluken, bazı partililerle polis arasında yaşanan arbede arasında gözaltına alındı. Polis aracına götürülürken halkın iradesine darbe vurulduğunu söyleyen Baluken’in “Kafama basmayın. .. Ben yüzbinlerce oyun temsilcisiyim. Öyle kafama bastırarak götüremezsin beni” diyerek tepki gösterdiği duyuldu. Bu arada yetkililer, operasyon sırasında HDP Genel Merkezi’nde aramanın sözkonusu olmadığını bildirdiler.

HDP BİNASINDA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte toplam 11 milletvekilinin gözaltına alındığı operasyonda Ankara’daki HDP Genel Merkezi’nde polis ile partililer arasında tartışmalar yaşandı. Grup Başkanvekili İdris Baluken’in gözaltına alınmasının ardından HDP Genel Merkezi’nin bulunduğu bölgedeki tüm yollara barikatlar kurulup, Çevik Kuvvet ve TOMA’larla trafiğe kapatıldı.

İFADE VERMEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN
Operasyonu Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü bildirildi. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi. HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

SOSYAL MEDYA DURDURULDU
Gözaltı operasyonları ile eşzamanlı olarak tüm Türkiye'de YouTbe, Facebook ve Twitter gibi tüm sosyal medya mecraları yavaşlatıldı. Sosyal medya mecraları neredeyse durma noktasına geldi ve paylaşım yapılamaz şekilde kısıtlandı.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir