Connect with us

Güncel

Tekmeci için yasa tasarısı hazır

Published

on

Vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlardaki tutuklama yasağının kaldırılmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Tasarının yasalaşması ile birlikte şort giydiği gerekçesiyle belediye otobüsünde bir kadını darp ettiği ileri sürülen A.Ç. ile benzer suçları işleyenler hakkında tutuklama kararı verilebilecek. 
TCK ve CMK'da değişiklikler yapılmasını öngören kanun tasarısının TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmeleri başladı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar arasında düzenlenen ve dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası gerektiren “basit kasten yaralama” suçlarından tutuklama kararının verilmemesinde yeni düzenleme hayata geçiriliyor.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100'üncü maddesinin 4'üncü fıkrasındaki “Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez” maddesinde değişiklik yapılarak, “Sadece adli para cezasını gerektiren veya vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenenler hariç hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez” şeklinde değiştiriliyor. Tasarının yasalaşmasıyla İstanbul'da belediye otobüsünde şort giydiği gerekçesiyle hemşire Ayşegül Terzi'yi darp ettiği belirtilen A.Ç. gibi benzer suçları işleyenler tutuklanabilecek.
Komisyonda düzenleme ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Bildiğiniz gibi 100. maddede üst sınırı iki yıla kadar olan hapis cezalarını gerektiren suçlarda tutuklama yasağı var ve biz vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçları bunun kapsamı dışına çıkarıyoruz. Türkiye’de pek çok olay yaşandı ve kamuoyu da bu olaylardan fevkalade rahatsızlık duyuyor. Tutuklama yasağı olduğu içinde mahkemeler tutuklama kararı veremiyorlar. Bundan sonra bu darp olayları karşısında hakimler tutuklama kararı verebilecekler” dedi.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir