Connect with us

EKONOMİ

İşte o konuşmanın ayrıntıları

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. Putin'in, ticari ilişkiler de dahil olmak üzere, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hükümeti görevlendirdiği açıklandı.
Açıklamaya göre, Putin, Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesine yönelik kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.
Putin ayrıca, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin yeniden kurulmasına ilişkin Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için Rus hükümetine talimat verdi.
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi günü gönderdiği mektubun, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki “kriz döneminin” bitmesi için zemin oluşturduğunu söyledi.
“OBJEKTİF SORUŞTURMA”
Putin, vurulan Rus uçağının pilotunun ölümüne sebep olduğu öne sürülen Türk vatandaşı hakkında açılan soruşturmanın objektif olmasını ümit ettiğini belirtti.
İki lider, terör tehdidi ile mücadelede uluslararası işbirliğinin aktif hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e mesajları şöyle
• İkili ve bölgesel konularda önemli adımlar atacağız.
• Rusya ile işbirliğimizi daha da geliştireceğiz.
• Halklarımızın talebine kulak vermemizi önemli buluyorum.

Putin'in öne çıkan mesajları ise şöyle:
• Mevcut durum iki ülkenin de faydasına değil. Yeni bir sayfa açalım.
• Tekrar görüşmekten büyük memnuniyet duyuyorum.
• Terörle mücadele konusunda dün gece verdiğiniz mesajlara tamamen katılıyorum.
• Bölgenin iki büyük ülkesi olarak Rusya ve Türkiye'nin yapacağı işler var.
Görüşmede ayrıca, her iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının, 1 Temmuz'da Soçi'deki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları toplantısında buluşmalarına karar verildi. Bu toplantıda Suriye’deki sorunların yanı sıra Türk-Rus ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ile bölgedeki durum ele alınacak.
Ankara-Moskova ilişkileri, sınır ihlali yapan bir Rus askeri uçağının 24 Kasım'da Türkiye tarafından vurulmasının ardından bozulmuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklama ise şöyle:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesine ilişkin basın açıklaması:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.
Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.
İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir