Connect with us

Güncel

Sen misin MGK’dan belge isteyen!?

Published

on

HSYK aslında toplam 3 hakim hakkında inceleme başlattı. MGK'dan baktığı bir dava için bilgi ve belge isteyen Hakim Sebahattin Gülgün'den başka, 7 Haziran seçimlerinden sonra AKP hükümetinin yetkisi olmadığı halde yaptığı bürokrat atamaları ile ilgili hükümete yetki sınırı çizen iki hakim hakkında daha inceleme başlatıldı.
Habertürk gazetesinden Fevzi Çakır'ın haberine göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “hükümete yetki sınırı çizen” iki idare mahkemesi hâkimi ile “gördüğü dava ile ilgili olmamasına rağmen MGK’dan paralel yapı ile ilgili belgeleri isteyen” asliye ceza hâkimi hakkında inceleme başlattı. 
Üç hâkim hakkındaki süreci başlatan olaylar şöyle gelişti: 
Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nda hukuk müşaviri iken 10 Haziran’da Afyonkarahisar Vali Yardımcılığı’na atanan Musa Uslan’ın bu işlemin yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı davada 2’ye karşı bir oyla atamanın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararın gerekçesinde hükümetin 7 Haziran seçimleri sonrası “güvenoyu almaksızın göreve devam ettiği”ne işaret edilerek “Yeni hükümetin kurulup göreve başlamasına kadar geçen sürede ancak günlük/ gündelik işleri her zamanki işleri yapması gerekir. Genel seçimden hemen sonra acil atamayı gerektiren somut bir nedenin varlığı da ortaya konulamamıştır” denildi. 
Üye hâkimler Ramiz Özdel ve Ahmet Durmuş’un bu kararına Mahkeme Başkanı Kadir Yıldız muhalefet etti. 

KRİTİK BİLGİ TALEBİ 
Diğer bir davada ise Elmadağ Kaymakamı’na “paralel” dediği öne sürülen bir vatandaşın iftira suçundan yargılandığı davada, Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Sebahattin Gülgün, MGK Genel Sekreterliği’ne yazı yazarak “paralel yapı”ya yakınlığı nedeniyle herhangi bir personel hakkında disiplin soruşturması açılıp açılmadığını sordu. Gülgün, bu konuda açılan bir disiplin soruşturması varsa bununla ilgili de istatistiki bilgi talep etti. 
MGK Genel Sekreterliği, “Böyle bir yetkiniz yok” diyerek talebi geri çevirdi. Bu kararların ardından harekete geçen HSYK, söz konusu 3 hâkim hakkında dosya açtı. 3. Daire, inceleme yapması için müfettiş görevlendirdi. Müfettiş inceleme sonrasında hazırlayacağı raporu 3. Daire’ye sunacak. Soruşturma sonunda hâkimler hakkında eylemlerinin ağırlık derecesine göre yer değiştirmeden meslekten ihraca varıncaya kadar disiplin cezaları verilebilecek.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir