Connect with us

3. SAYFA

Mavi Marmara Dosyası Yeniden Açıldı

Mahkeme, Mavi Marmara’ya yönelik saldırıyla ilgili soruşturma başlatmayan UCM savcılığından kararını gözden geçirmesini istedi.

Published

on

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) bağlı temyiz mahkemesi, İsrail’in 2010 yılında Gazze Özgürlük Filosu’ndaki Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıya ilişkin davayla ilgili UCM savcılığının soruşturma başlatmama kararını tekrar gözden geçirmesine hükmetti. UCM savcılığı, 6 Kasım 2014’te ‘yoğunluk var’ gerekçesiyle İsrail’i yargılamayacağını belirtmişti. Lahey’deki mahkemeyi takip eden Avukat Gülden Sönmez, “2 mahkeme üyesi de savcının bu direnişine karşın, mahkemenin soruşturma açması yönünde karar verebileceğini belirtti. Bu enteresan gelişme sanırım mahkeme tarihinde bir ilk” dedi.

SAVCI YANLIŞ YAPTI

Avukat Sönmez, savcılığın İsrailli suçlulara 3’üncü kez soruşturma açmama kararı aldığını belirterek, 1 Mayıs’ta itirazlar üzerine yeni bir duruşmanın gerçekleştiğini hatırlattı. Sönmez, “Bu kararla birlikte mahkeme, Savcının İsrailliler hakkında soruşturma başlatmama kararında hem usulen yanlışlar yapıldığını hem de kötü bir dil kullandığını ifade etti. Ön inceleme dairesinin kararını hiçe sayarak böyle bir karar vermesini de yanlış buldu. 5 mahkeme üyesinin oy birliğiyle savcının kararı itirazı reddedildi” ifadelerini kullandı.

YARGILANACAKLARI GÜN YAKIN!

Mavi Marmara avukatları ve mağdurların karardan oldukça memnun olduğunu aktaran Sönmez, şöyle devam etti: “Biz Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrailli suçluların yargılanacağı günün yaklaştığına inanıyoruz. Biliyorsunuz daha önce ABD ve İsrail tarafından UCM savcısı ve mahkeme tehdit edilmişti. Mağdurlar bu tehditlerden dolayı da savcının böyle bir karar verdiğine dair ifadeler paylaşmışlardı. Bugün umarız bunlar haksız çıkacak şekilde savcı cesur bir karar verir. Savcı aynı kararda direnirse, UC’yle ilgili çok ciddi bir meşruiyet tartışması da ortaya çıkacaktır.”