Connect with us

3. SAYFA

HDP: Bu sivil darbedir yan yana duralım

Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir belediye eş başkanlarının görevden alınmasının ardından olağanüstü toplanan HDP MYK’sının ardından Eş Genel Başkan Sezai Temelli, “Şimdi demokratik siyasetten yana inisiyatif alma zamanıdır” dedi ve muhalefete yan yana durma çağrısı yaptı. Temelli, kayyım atamalarını “sivil darbe” diye niteledi ve “Türkiye’nin her yerinde seçilmişlere yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız” dedi.

Published

on

Belediye başkanlarının görevden alınması üzerine yapılan HDP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı tamamlandı. Toplantının ardından HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, MYK Üyeleri ve Milletvekilleriyle birlikte genel merkezde açıklama yaptı. Üç büyükşehir belediyesine kayyım atanmasını ‘sivil darbe’ olarak niteleyen Temelli, “Bu sabah yine kara bir güne uyandık. Bu iktidar, AKP-MHP bloğu, Erdoğan rejimi Türkiye tarihine bir utanç sayfası daha ekledi. 19 Ağustos Türkiye tarihine sivil darbe olarak geçti” dedi.

Demokrasi mücadelesine demokratik zeminde devam edeceklerini ifade eden Temelli, “Bu saldırı sadece HDP belediyelerine yönelik değildir. Bu saldırı Türkiye halklarına bir saldırıdır. Demokraside buluşmuş insanlara bir saldırıdır. Kayyım ayanan belediyeler Diyarbakır, Van, Mardin ama İstanbul’a Adana’ya Ordu’ya Türkiye’nin her yerinde seçilmişlere yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız. Şimdi demokratik siyasetten yana inisiyatif alma zamanıdır. Şimdi gelin bu hak gaspçılarına bu soysuz siyasete karşı yan yana duralım” ifadelerini kullandı.

Tüm kamuoyunu bu süreçte mücadele etmeye çağıran Temelli’nin konuşmalarının satır başları şu şekilde:

‘DEVLET HUKUKUNU YİTİRMİŞTİR’

12 EYLÜL’ÜN DEVAMI: Kayyımsız ülkeyi yönetemeyecek hale gelen iktidar siyaseten ben acze düştüm yönetemiyorum diyor. Kendi meşruiyetini kaybettikçe tüm Türkiye halklarına şiddeti, baskıyı dayatmaya devam ediyor. 19 Ağustos sivil darbesi 12 Eylül’ün devamıdır. Uzun süre OHAL ile yaşadık. Bütün halk iradesine sahip çıkmaya devam ediyor. Ama Diyarbakır’sa sokakta şiddet, zulüm vardır. Devlet hukukunu yitirmiştir. Devlet demokrasiye dair ne varsa tüm duyarlılığını yitirmiştir.

YAĞMAYA, TALANA SAHİP ÇIKTILAR: Yerel yönetimlerde iktidara gelmemizi içine sindiremeyen bu iktidar HDP’ye yönelik saldırılarına ara vermiyor. Yüzlerce arkadaşımızı gözaltına aldılar. Cezaevinde olan beş bin arkadaşımız gibi bugün gözaltına alınanların da hiçbir suçu yoktur. Bu kayyımcı zihniyet hukuken de siyaseten de iktisaden de meşruiyet zeminini yitirmiştir. Tüm meşru demokrasi zemininde demokrasi mücadelemize devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar. OHAL döneminde hukuku, kendi yasalarını yok saydılar. Demokratik siyaseti tasfiye etmeye çalıştılar. Yağma talan düzeni kurdular. Aynı kayyımları göreve getirerek yağmaya talana sahip çıktıklarını gösteriyorlar.

YAN YANA DURALIM: Bu saldırı sadece HDP belediyelerine yönelik değildir. Bu saldırı Türkiye halklarına bir saldırıdır. Demokraside buluşmuş insanlara bir saldırıdır. Kayyım atanan belediyeler Diyarbakır, Van, Mardin ama İstanbul’a Adana’ya Ordu’ya Türkiye’nin her yerinde seçilmişlere yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız. Şimdi demokratik siyasetten yana inisiyatif alma zamanıdır. Şimdi gelin bu hak gaspçılarına bu soysuz siyasete karşı yan yana duralım. Demokrasilerde ilk adım sandıktır. Sandık iradesine sahip çıkmaktır. Bu iktidar bu saygıyı yitirmiştir. Biz demokrasi mücadelesiyle bu iktidarın peşindeyiz. Tüm sendika temsilcilerine, demokratik kiyle örgütü temsilcilerine, kamuoyuna sesleniyoruz. Şimdi demokrasi mücadelesinde buluşma zamanıdır. Asla bu zemini terk etmeyeceğiz. Bu ülkede demokrasiyi birilerinden bir yerlerden beklemeyeceğiz. Demokrasinin barışın kazanmasını hep birlikte sağlayacağız.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir