Connect with us

EKONOMİ

CHP: Sayıştay siyasi tavır aldı

Sayıştay, İstanbul Belediyesi ile ilgili gündeme gelen denetleme raporu için yazılı açıklama yaptı. Açıklamada ‘kamu zararı’ ve ‘yolsuzluk’ tespiti yapılmadığı dile getirildi. CHP’li Tarık Balyalı ise Sayıştay’ı siyasi tavır almakla suçladı.

Published

on

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili denetim yapan Sayıştay son günlerde ortaya atılan iddialara yanıt vermek için açıklama yaptı. Sayıştay açıklamasında, “İBB ve iştiraklerine ilişkin iddialar, kamu zararı veya usulsüzlük unsurları taşımadığı için yargılamaya esas ayrı rapor düzenlenmemiştir.” denildi. İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Böyle bir raporun ardından suç duyurusunda bulunmaları gerekirdi, bulunmadılar ise Sayıştay’ın sorunudur” dedi.

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım’ın katıldığı televizyon programında Sayıştay tarafından yapılan denetim sonucu hazırlanan rapor bir kez daha gündeme geldi. Televizyon yayının ardında ise Ekrem İmamoğlu twitter hesabından Sayıştay raporuna ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Sayıştay ise iddialara yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun 16/6/2019 tarihinde gerçekleştirilen televizyon programında ve sosyal medya (twitter) hesabında Sayıştay Raporlarını dayanak göstermek suretiyle gerçeklerle bağdaşmayacak şekilde usulsüzlük yapıldığı iddiasında bulunarak kamunun zarara uğratıldığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Söz konusu değerlendirmelere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.” denildi. Sayıştay açıklamasında, çeşitli işlemlerle ilgili iddialara yanıtlar da verilirken “Her şeyden önce Sayıştay raporlarında, iddia edildiği gibi, İBB tarafından bazı sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin her hangi bir değerlendirme bulunmamaktadır. ” bilgisi yer aldı.

Açıklamada, “Sayıştay Kanunu çerçevesinde bir idare denetimi sırasında “usulsüzlük” ve “kamu zararı” doğuran bir husus tespit edildiğinde bu husus ayrı bir rapor düzenlenmek suretiyle Sayıştay yargılamasına konu edilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerine ilişkin iddialara konu olan Raporlarda yer alan hususların hiçbirisi mevzuatta öngörülen “kamu zararı” veya “usulsüzlük” unsurlarını taşımadığı için yargılamaya esas ayrı bir rapor düzenlenmemiştir.” denildi.

BALYALI: SAPLA SAMANI KARIŞTIRIYORLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Sayıştay’ın 23 Mayıs tarihinde de bir açıklama yaptığını, bu açıklamada da 2018 ve 2019 yıllarına ait denetleme raporu bulunmadığı bilgisi verildiğini belirterek, “Bizim söz ettiğimiz zaten 2017 yılına ilişkin rapor. Böyle bir rapor doğrultusunda suç duyurusunda bulunmaları gerekirdi, bulunmadılar ise Sayıştay’ın sorunu. Bizim için neden suç duyurusunda bulunmadılar diyorlar, oysa biz suç duyurusunda bulunduk zaten. Sapla samanı birbirine karıştırmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Sayıştay açıklamasında yer alan, “Her şeyden önce Sayıştay raporlarında, iddia edildiği gibi, İBB tarafından bazı sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin her hangi bir değerlendirme bulunmamaktadır.” ifadesine de değinen Balyalı, “Yandaş vakıflara yapılan yardımlarla ilgili iddialarımızı hiç bir zaman Sayıştay raporlarına dayandırmadık zaten. Onlar belediyenin kendi iç yazışmalarından tespit ettiklerimiz. Sayıştay ile ilgili olanları dün Ekrem Başkan twitter hesabından da paylaştı. Onlarda sadece bizim hesaplayabildiklerimiz” dedi.

Balyalı, Sayıştay’ın açıklamasını değerlendirirken ise “Sayıştay’ın siyasallaşmasının sonucu olmuş bu açıklamalar. Bu raporun kamuoyuna açıklanmasından sonra Sayıştay’ın Denetim işlerinden sorumlu Başkan yardımcısı Fikret Çöker ve İstanbul Belediyelerinin denetiminden sorumlu Grup Başkanı Sezgin Eren’i görevden almıştı. Biz bu görevden almalar sonrasında Sayıştay’ın İstanbul’daki AKP’li belediyelerde bundan sonra hakkıyla bir denetim yapamayacağını da söylemiştik.” dedi ve Sayıştay’ın siyasi bir tavır alarak İstanbul seçimlerine müdahil olmuştur değerlendirmesi yaptı.