Connect with us

KÜLTÜR SANAT

İzmir Kukla Festivali başlıyor

Dünyanın en büyük kukla festivallerinden biri olan İzmir Uluslararası Kukla Günleri, 13’üncü kez İzmir’de başlıyor.

Published

on

Festival kapsamında İtalya’dan gelen Teatri 35 grubu “Yaşayan Tablolar” performansıyla Caravaggio’nun 19 tablosunu canlandıracak. 1 Mart’ta Sabancı Kültür Sarayı’nda İzmir Devlet Opera ve Balesi solistlerinin çalıp söyleyeceği canlı İtalyan Barok müziği eşliğinde gerçekleştirilecek performans, İzmir izleyicisinden yoğun ilgi görüyor.

Tabloların canlandırılması yöntemiyle gerçekleştirilen bu dramatik performans, 17. yüzyılın ilk yarısında Napoli’de yaşamış ünlü ressam Caravaggio’nun tablolarından oluşuyor. İzmirlilerin Caravaggio’nun 19 tablosunu izleyeceği performans görsel, işitsel ve duyusal açıdan tam bir sanat şöleni.

Çocuklardan yetişkinlere herkes tarafından heyecanla beklenen festival programında 24 ülkeden 42 kukla tiyatrosu topluluğu, 44 gösteriyi 47 kapalı ve açık gösteri mekanında, 174 kez sahneleyecek. Bir söyleşinin de yer alacağı festivalde 4 adet sergi de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

KUKLAYLA DAHA İYİ BİR DÜNYA!

Caravaggio’nun 19 tablosunu canlandıracak olan Teatri 35 Grubu’nu ilk kez Napoli’de Toscano Bölgesi’nde bir festivalde izlediğini söyleyen İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer, “Bu yıl festival programında 5 tane çok enteresan oyun var. Ancak konsept itibariyle en etkili, en akılda kalan ‘Yaşayan Tablolar’ oyunu olacak. Şöyle ki; İtalya’dan davet ettiğimiz grubun sergilediği oyun çok ilginç. Caravaggio’nun tablolarını canlandıracaklar. Estetik düzeyi çok yüksek bir iş yapıyorlar. Bir de biz buna canlı müzik ekliyoruz. İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları canlı barok müzik çalacaklar. Bu, olayı daha da farklı bir boyuta taşıdı. Umarım ortaya çok iyi bir şey çıkacak. İzmir’de İtalyan Konsolosluğu bu projeye destek veriyor. Yani bu işi İtalyan Konsolosluğu, İzmir Devlet Opera ve Balesi ve biz, işbirliği içinde yapıyoruz”,

“Teatri 35 Grubu’nun sergileyeceği ‘Yaşayan Tablolar’ oyununun yanı sıra İspanya’dan gelen ‘Yaşam’, Fransa’dan gelen ‘Küçük Küp Evler’, Romanya’dan gelen ‘Melekler Sokağı’ ve Hollanda’dan gelen, Türkiye’de az rastlanan bir tiyatro çeşidi olan obje tiyatrosunun mükemmel bir örneği ‘Paslı Çiviler ve Diğer Kahramanlar’ oyunu ile birlikte yetişkinlere yönelik 5 tane oyunumuz var. Her sene güzel oyunlar getiriyoruz ama bunlar çok özel oyunlar. Bu yüzden İzmirlilere bu oyunları kaçırmamalarını öneriyorum” diyor.

Festivalin bu yılki sloganının “Kuklayla Daha İyi Bir Dünya” olduğunu söyleyen Dinçer, “Savaşlarla, göçlerle, ekonomik ve sosyal çalkantılarla boğuşan dünyada, gelecek için tek umut insan. Ama önce yaşamın ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha ve yeni baştan anlamalıyız. Bunun için de sanat üzerinden sorgulamalar yapmalıyız. İşte burada kukla en doğru araç. Her kuşağa ve her dünya görüşünden bireye söyleyecek sözü olan kukla, her şeyden önce yaşama sevinci uyandırarak yapıyor bunu. Bugünlerde en çok ihtiyacımız olan şey yaşama sevinci ve kukla bunu sunuyor bize… İzmir’in kültürel gelişiminde başrolü kukla oynayacak”, diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN ÜRETTİĞİ KUKLALAR SERGİLENECEK

İzmir Uluslararası Kukla Günleri ve İzmir Goethe Enstitüsü iş birliği ile Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda gerçekleşen atölyede üretilen kuklalar “Annemle Öğreniyorum, Kuklalar Yapıyorum” sergisi ile; sanatçı Serhat Özer’in ahşap, kâğıt, hamur ve atık malzemelerle yarattığı oyuncak ve kuklalar ise “Tasarım Legolar ile Benim Masalsı ve Naif Dünyam” sergisi ile İzmirlilerle buluşacak.

“Kuklaların Gözü” sergisinde, Selvinaz Aydoğan Çetiner’in fotoğraflarıyla geçtiğimiz yılın Kukla Günleri’ne dönerken, bu sene 6’ncısı düzenlenen “İlk Adımlar 6” sergisinde ise DEÜ 3, ve 4. sınıf öğrencilerinin yarattığı kuklalarla tanışacağız.

Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir