Connect with us

Güncel

Cumhuriyet’çilere tekrar hapishane yolu gözüktü

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf mahkemesi), beklenenden çok daha hızlı davranarak, sürpriz biçimde Cumhuriyet davasını karara bağladı.

Published

on

Karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında itirazların incelemesini yapan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (istinaf), İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek.

Cumhuriyet gazetesi davasında değişik sürelerle tutuklu olarak yargılanıp beş yıla kadar çeşitli sürelerle hapis cezası alan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Emre İper, Hakan Kara, Kadri Gürsel ve diğer isimlerin dosyaları istinaf mahkemesinde karara bağlandı.

Karar uyarınca, incelemeleri İstinaf Mahkemesi’nde yapılan isimlerden 336 gün cezaevinde kaldıktan sonra 2 yıl 6 ay ceza alan Kadri Gürsel dışında kalan ve 5 yılın altında hapis cezası alanlar tekrar cezaevine girecek.

Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın üzerinde hapis cezası alan ve istinaf mahkemesinde cezalarını onanan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay’da devam ediyor.

Temyiz dosyası Yargıtay’da süren isimler şöyle: Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Ahmet Şık.

AYM’ye başvurabilirler

Haklarındaki hüküm İstinaf Mahkemesi’nde kesinleşen isimlerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı var ve bu hakkı kullanacakları belirtiliyor. Ancak bireysel başvuru süreci infaz sürecini engellemiyor.

Karara göre tekrar cezaevine girecek isimler şöyle:

Musa Kart – 1 yıl 23 gün
Mustafa Kemal Güngör – 1 yıl 23 gün
Emre İper – 7 ay 14 gün
Hakan Kara – 1 yıl 23 gün
Önder Çelik – 1 yıl 23 gün
Güray Öz: 1 yıl 23 gün
Bülent Utku – 1 yıl 7 ay 20 gün

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir