Connect with us

DÜNYA

ABD’den Türkiye’ye gözdağı

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi dinmiyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin Rusya ile S-400 anlaşmasını kast ederek “NATO müttefikleri düşmanlarımızdan silah alırken sessizce oturmayacağız” dedi.

Published

on

Türkiye’nin Rusya’dan almak istediği S-400 hava savunma sistemleri konusunda ABD ile gerilim sürüyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “NATO müttefikleri düşmanlarımızdan silah alırken sessizce oturmayacağız” çıkışı yaptı. Pence Münih Güvenlik Konferası’nda yaptığı konuşmada, “Eğer müttefiklerimiz Doğu’da bağımlı hale gelirse, Batı’nın güvenliğini garanti edemeyiz” ifadelerini kullandı.

15 ŞUBAT’A KADAR MÜHLET Mİ VERİLDİ?

Amerikan ordusuna yakın kaynaklarıyla tanınan Military Times sitesine konuşan bir yetkili ise ABD’nin Türkiye’ye ‘S-400 almaktan vazgeçme niyetini belli etmesi için 15 Şubat’a kadar mühlet verdiğini öne sürdü. Yetkili, Türkiye’nin bunu reddetmesi halinde Washington’ın Patriot satışını durduracağını söyleyerek, “Türkiye ile açık konuştuk. Eğer S-400’leri satın alırlarsa Patriotları alamayacaklar” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, perşembe günü Rusya’nın Soçi kentindeki Suriye zirvesinden dönüş yolunda uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “S-400 anlaşmasını Rusya ile yaptık, dolayısıyla geri adım atmamız söz konusu değil. Bu iş bitti” deyip şöyle devam etmişti: “Patriotlar konusuna gelince… Biz Patriot alımına açığız. Ancak bu alımın ülkemizin çıkarlarına hizmet etmesi gerekir. Bunun için ortak üretim, kredi ve erken teslimat konuları önem arz ediyor. ABD yönetimi erken teslimat konusuna olumlu yaklaşıyor olsa da ortak üretim ve kredi konularına bir şey diyemiyorlar. Biz Temmuz ayında S-400’ün teslimatı ile ilgili verilmiş söz üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir