Connect with us

3. SAYFA

Japon çiftten hırsıza: Bonzaimize iyi bak

Japonya’da bir bahçeden 7 bonzai ağacı çalındı. Ağaçların sahipleri ise hırsızlara çalınan ağaçların arasında olan ve çok değerli olarak görülen 400 yıllık şimpaku türüne iyi bakmaları çağrısı yaptı.

Published

on

aponya’da başkent Tokyo yakınlarındaki Saitama’da bulunan bonsai bahçesinden 7 ağaç çalındı. Ağaçların arasında 400 yıllık olduğu bilinen, çok değerli bir bonzai türü olan ve bu ay bir güzellik yarışmasına sokulması planlanan bir ‘şimpaku’ da var.

“ÇOCUĞUMUZ GİBİ BAKTIK”

Ağaçların bakımıyla ilgilenen Bonzai ustasının eşi Fuyumi Iimura’ya göre çalınan ağaçların değerli 10 milyon Yen’den (90 bin dolar) fazla.

“Ağaçlara çocuğumuz gibi baktık” diyen Iimura, “Nasıl hissettiğimizi açıklayabilecek bir kelime yok. Bu, insanın uzuvlarının kopması gibi bir şey” ifadelerini kullandı.

Iimura ayrıca, 5000 hektarlık ve içerisinde yaklaşık olarak 3 bin bonsai ağacı bulunan parktan en değerli ağaçların çalınmasını ise, hırsızların profesyonel olmalarıyla açıklıyor.

Çalınan diğer ağaçların ise ‘Goyomatsu adı verilen üç minyatür çam ağacı ve daha az değerli olan 3 şimpaku ve doğada nadiren bulunan bir ardıç ağacı olduğu öğrenildi.

“BAKIMA İHTİYAÇLARI VAR”

Çalınan ağaçlarını geri isteyen çift, hırsızlardan ‘ağaçlara iyi bakmalarını’ istemeyi de ihmal etmedi. Iimura, “Bonsaileri her kim aldıysa, sulandıklarından emin olmalarını istiyorum. o şimpaku 400 yıldır yaşıyor, Bakıma ihtiyaçları var ve sulanmazsa bir haftadan fazlasını görmez. İyi bakılırlarsa, biz gittikten sonra dahi, sonsuza kadar yaşayabilirler” ifadelerini kullandı.

400 YILLIK GELENEK

Fuyumi’nin eşi, Seiji Iimura’nın ise, kökeni 1603 ile 1868 yıllarındaki Edo Dönemi’ne dayanan bir Bonsai ustası aileye dayanıyor. Seii Imura, bu aileden yetişen beşinci jenerasyon bir Bonsai ustası.
Kökeni antik Çin sanatı ‘Penjing’e dayanan Bonsai, Japonya’ya 6. yüzyılda yurtdışı gezilerini tamamlayarak ülkelerine dönen bir grup Zen Budizmi öğrencisi tarafından getirildi.

Çin’den alınan bu sanatın ülkeye getirilmesinin ardından, Japonya’da bu sanata ‘Bir kabın içine ekilen’ anlamına gelen ‘Bonsai’ adı verildi.

Bazı Bonsai türleri tohumlardan büyürken, Shimpaku yetiştirmek ise zor bir süreçtir. Çünkü ağaçlar tehlikeli kayalıklarda yetiştiği için, toplaması da zor.

Imura, çalınan Bonsai’lerin de yüzyıllar önce bir dağdan alındığını açıkladı. Bitkiler hakkında derin bir bilgi birikimine sahip olan Iimura’nın ailesi, ağacı yavaş yavaş minyatür haline getirmişti.

“BİR GECEDE ULAŞILABİLECEK BİR ŞEY DEĞİL”

Ağaç, bir metre uzunluğunda ve 70 santim genişliğindeydi. Iimura, “Bu, bir gecede ulaşılabilecek bir şey değildi” ifadelerini kullandı.
Çalınan Bonsai’ler, karaborsada satılabilmeleri durumunda hırsızlar için küçük bir servet niteliğinde olabilir. Iimura’ya göre, çalınan Bonsai’lerin Avrupa’ya kaçırılma ihtimali bulunuyor.

Daha önce çalınan Bonsai’lerin sahiplerinin bazılarının ağaçlarını sosyal medyada tespit ettiklerini belirten Iimura, çok azının ağaçlarını geri alabildiğini belirtti ve “Ağacınız bir defa çalındıktan sonra geri alabilmeniz zor” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir