Connect with us

3. SAYFA

Fransa’da OHAL gündemde

Arjantin’deki G20 zirvesinden dönen Macron, Sarı Yelekler protestolarının odaklandığı Zafer Takı’nı ayağının tozuyla ziyaret edip hasar incelemesi yaptı. Hükümet sözcüsü OHAL ilanının seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Published

on

Fransa’da aşırı sağa tepki oyları sayesinde seçilmiş Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un neoliberal ekonomi politikaları kapsamında uygulamaya başladığı otomatik akaryakıt zamlarına karşı kasım ortasından beri sokağa dökülen Sarı Yelekler hız kesmedi. Dün de başkent Paris’teki Zafer Takı’nda (Arc de Triomphe) yoğunlaşan ülke çapındaki protestolar, ülke ve dünya gündemine damga vurdu.

Küresel neoliberal politikaların masaya yatırıldığı Arjantin’deki G20 zirvesinden dönen Macron, bugün ayağının tozuyla Zafer Takı’nı ziyaret etti.

Sarı Yelekler protestoları ve polisin müdahalesi sırasında zarar gören Zafer Takı’na anti kapitalist sloganlar yazılmış, Fransız bağımsızlığının simgesi Marianne zarar görmüş haldeydi.

Meydana gelen hasarı inceleyen Fransa Cumhurbaşkanı, ardından Elysee Sarayı’nda başbakan, kabine ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle olağanüstü bir güvenlik toplantısı düzenledi.

‘TEKRAR ETMEMESİ LAZIM’

Bu arada hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, olaylarla başa çıkmak için olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceğini söyledi.

Radyo kanalı Europe 1’e konuşan Griveaux, OHAL ilanının olası bir seçenek olduğunu söyledi. Fransız hükümet sözcüsü “Bu olayların tekrar etmemesi için alınması gereken önlemleri düşünmek zorundayız” dedi.

100’DEN FAZLA YARALI, 400’DEN FAZLA GÖZALTI

Dünkü eylemler sırasında 23’ü güvenlik gücü mensubu 100’den fazla kişi yaralandı, 400’den fazla kişi gözaltına alındı.

3. CAN KAYBI

Dün bir kişinin daha ölmesiyle Sarı Yelekler eylemleri vesilesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e çıktı. Daha önce olaylar sırasında panikleyen bir sürücünün çarptığı bir gösterici ve Sarı Yelekler’in kurduğu barikatı aşmaya çalışırken kaza yapan bir motosiklet sürücüsü ölmüştü.