Connect with us

3. SAYFA

MOBESE’nin mimarı eski MİT’çi için yeniden yakalama kararı

MİT’e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Daire Başkanlığı’nın eski başkanı Basri Aktepe hakkında yakalama kararı çıkarıldı. MOBESE’nin ‘B’sinin Basri Aktepe’den geldiği biliniyor. Aktepe, 7 Kasım’da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Published

on

Habertürk’ten Fevzi Çakır‘ın özel haberine göre; Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kurucuları arasında yer alan ve MİT’e bağlı Elektronik ve Teknik İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaparken ‘FETÖ’ üyesi olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Basri Aktepe hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarıldı. Aktepe, FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 7 Kasım adli kontrol şartı ile tahliye edilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Bu itiraz 26 Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Hakkındaki tahliye kararı kaldırılan Aktepe, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.

MOBESE kameralarının B’sinin Basri Aktepe’nin ‘B’si olduğu belirtiliyordu.

İŞTE MOBESE’NİN ŞİFRELERİ

Şu anda tüm Türkiye’de metropollerde milyonları izleeyen kamera sistemi eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı’nın da desteği ile Emniyet İstihbarat Dairesi’nin fikriyle kuruldu.

1998 yılında kurulan özel bir ekip kameralar ile izleme üzerine çalıştı. Milyonlarca dolarlık bütçe bu sistemin kurulması için harcandı. İşin başında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Müdürü Basri Aktepe vardı. Bu sistem sayesinde polis muhtarlıktan sokaklara, nezarethanelerden araçlara kadar “big brother” gibi izliyordu.

BİLİNEN AÇILIMININ ARKASINDAKİ ŞİFRE

MOBESE’yi artık herkes biliyor. MOBESE adında ise bir şifre var. “Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu” diye biliniyor ancak değil. Bu açılım MOBESE kısaltmasından sonra ortaya çıktı. MOBESE: Murat, Osman, Basri, Erin, Süleyman, Erdoğan isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Sistemi kuran polis ve mühendislerin baş harfleri. MOBESE’nin B’si Basri Aktepe’yi simgeliyor.

Basri Aktepe polis akademisinden 1987 yılında mezun olduğunda böyle bir sistemi hayal bile edemezdi. 1990’a kadar bilgisayar kullanmayı bilmiyordu. Hayatı 1990’da dil eğitimi için gittiği Amerika’da değişmiş. Aktepe, Amerika’da eğitimine devam etti. 1996 yılında FBI National Academy’den mezun oldu. Yani ABD’de polis yetiştiren akademiden. 96’da Türkiye’ye dönerek Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nde Bilgi İşlem Müdürlüğü yapmaya başladı.

1999 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı Gülen cemaatine mensup emniyetçiler listesinde bulunan Aktepe’nin adı Cumhuriyet Başsavcılığı’na giden devlet raporlarında da cemaat üyesi olarak geçiyordu. 2002 yılında İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın savcılık izniyle yaptığı emniyet içindeki cemaat yapılanması çalışmasıyla Aktepe’nin adı tekrar gündeme geldi. Saçan Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel’e gönderdiği yazıda cemaatin emniyet içindeki unsurları nedeniyle bu gruba yönelik habersiz telefon dinlemesi yapılamadığını anlatıyordu. Gizli ibareli Saçan imzalı yazıda yapılan çalışmalarda emniyet içindeki cemaat yapılanmasıyla ilişkili olarak Zaman yazarı Faruk Mercan’ın da adı geçiyordu. Mercan o dönem Zaman’ın Haber İstihbarat Müdürü’ydü.

Gülen Cemaati soruşturması kapsamında yargılanan Aktepe, 2006 yılında Başbakan Erdoğan tarafından TİB’in Teknik Daire Başkanlığı görevine getirildi. Aktepe’nin adı son yıllarda yasadışı dinleme tartışmalarıyla sıkça gündeme geldi. Ancak ortada bir gerçek var ki birileri Türkiye’de yasadışı dinleme ve izleme yapmaya devam ediyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir