Connect with us

3. SAYFA

Cenk Yiğiter serbest

Akademisyen Cenk Yiğiter savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Sendikalar ve CHP Yiğiter’e destek açıklamaları yaptı.

Published

on

Ankara’daki evinden cuma sabahı gözaltına alınan akademisyen Cenk Yiğiter sorgusunun tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Yiğiter, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden OHAL döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen ‘barış bildirisi’ imzacısı akademisyen Yiğiter’e sorgusunda 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımları ve Eğitim-Sen’in ihraçlarla ilgili düzenlediği eylemler sorulmuştu. Öte yandan Yiğiter’le birlikte gözaltına alınan öğrencileri tanıyıp tanımadığı da yöneltilen sorular arasındaydı.

SENDİKALARDAN TEPKİ

Öte yandan sendikalar ve CHP’li siyasetçiler, Yiğiter’e yönelik gözaltıya tepki gösterdi. Yiğiter’le dayanışma amacıyla Eğitim- Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi, milletvekilleri ve kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Eğitim- Sen 5 No’lu Şube, Yiğiter’in bu topraklarda yetişmiş önemli bir hukukçu ve akademisyen olduğuna dikkat çekerek, “Suç bulma çabalarının dahi boşa çıkmasının ardında bir gerçek vardır. Cenk Yiğiter bu topraklarda yetişmiş önemli bir hukukçudur, akademisyendir. Bugüne kadar suç işleyenlerin karşısında her hukukçunun yapması gerektiği gibi yüksek sesle itirazlarını, eleştirilerini dile getirmiş, bilgisini ve düşüncelerini topluma paylaşmaktan bir an olsun geri durmamıştır. Cenk Yiğiter, Eğitim- Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesinde yıllarca yöneticilik dahil pek çok görevi üstlenmiş, üniversite mücadelemizin ve sendikal mücadelemizin ön saflarında yer almıştır” açıklamasını yaptı.

AVUKAT SENEM: PEK ÇOK ŞEY SUÇ UNSURUNA DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR

Cenk Yiğiter’in avukatı Ayça Senem emniyette yapılan sorguya dair detayları paylaştı. “Pek çok şeyin suç unsuruna dönüştürülmeye çalışıldığını gördük” diyeN Senem şöyle devam etti, “Eğitim Sen’in çağrısıyla ihraç kararlarının ardından anayasal hak çerçevesindeki eylemlerin bir suç unsuruymuş gibi sorulduğunu gördük. Dosya içerisinde kısıtlama kararı olduğu için diğer argümanları bilemiyoruz. İfade sırasında önümüze sunulan görseller dışında somutlaştırılan bir delili, suç göremedik.”

Eğitim Sen’in açıklamasının ardından Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, CHP’li vekiller Selin Sayek Böke ve Aykut Erdoğdu ile eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Yiğiter’e destek konuşmaları yaptılar.

Aktaş “Cenk bizim arkadaşımız, hocamız. Bu gözaltının asıl sebebi mücadelenin sembolü olmasından dolayıydı. Cenk sadece hukuk mücadelesinin değil sokakta bugün özgürlüğün en güçlü biçimde ifade edilmesini sağlayan ve kendi sosyal medya kürsüsünü de bunun için kullanan ve insanlara özgüven veren bir arkadaşımız. O bir simgeydi . Birilerine de ibret olsun diye seçildi. Cenk hiçbir zaman aman dilemedi. Biz de dilemiyoruz. Hocamızın arkadaşımızın yanındayız” dedi.

SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR

Selin Sayek Böke ise “Dayanışarak aynı dik duruşu göstererek, Cenk’in sesi olarak mutlaka bu çoraklığı yeşerteceğimizden hiç şüphe duymuyorum. Bu çoraklaşma sadece bir kişinin gözaltısıyla değil, susturulmaya çalışılan binler üzerinden yapılan baskının sonucunda ortaya çıkıyor” dedi ve ekledi: “Bu baskıya hep birlikte ses olmazsak süreceğine de şüphemiz yok. Biz siyasilere düşen kadar bu toplumun her bireyine demokratik haklarına sahip çıkmak düşüyor. Cenk Yiğiter bir akademisyen, bir hukukçu olarak ama en önemlisi aktif yurttaşlık hakkını kullanan bir birey olarak susturulmaya çalışılıyor. Bizlere düşen susturulan üniversitelere ses olmaksa bizlere düşen, Meclis’i dört duvara sıkıştırmaya çalışan anlayışın karşısında siyaseti Meclis’in içinde ve dışında demokratik katılımcılığı yeşertmek olmalı.”

CİHANER: OHAL FİİLEN SÜRÜYOR

İlhan Cihaner de Yiğiter’e yönelik gözaltını, OHAL’in fiilen daha da derinleşerek sürdüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Cihaner “Terör ve terörizim sözcüğünün mücadele ettiklerini söylediği yapıların bile işine gelecek şekilde ne kadar yanlış bir şekilde uygulandığını da ortaya koyuyor. Cenk’in yanında duran kişilerin bilimsel kapasitelerine bakıldığı zaman bile Türkiye’nin nasıl akademik ve sendikal özgürlüklerden uzaklaştırılmaya çalışıldığını da görüyoruz. Umarım, Cenk gibi sesini duyuramayan on binlerin de sesi olur bu dayanışma” dedi.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ise Cenk Yiğiter’in yaklaşık 18 aydır CHP’nin gönüllü dayanışma ekibi içinde olduğunu belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi’ne de destek veriyor. Sorulan sorularla iddia edilen suçlamaları işlemesi mümkün değil. Siyasetin akademiyi hukuk sopasıyla dövme çabası ülkemizin kurumsal yapısına zarar veriyor. Burada bile iki büyük üniversite kuracak akademisyen sivil ölüme mahkum edilmiş görüntüsü bu ülkeye yakışmıyor. Ama iktidar böyle bir tercih içerisinde. Bize düşen Cenk ve Cenk gibi sadece barış istediği için sivil ölüme mahkum edilen akademisyenlere sahip çıkmaktır” açıklamasında bulundu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir