Connect with us

3. SAYFA

Ekim ayında 34 kadın öldürüldü

KCDP’nin ekim ayı raporuna göre en az 34 kadın erkekler tarafından katledildi, cinsel istismar ve şiddet de ekim ayında arttı. Raporda ayrıca 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması istendi.

Published

on

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), ekim ayında basına ve kendilerine yapılan başvuruları derleyerek hazırladığı kadın ve çocuklara yönelik şiddet raporunu kamuoyu ile paylaştı. KCDP raporuna göre bu yılın ekim ayında 34 kadın katledildi, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti. Bir önceki aya göre ekim ayında kadın katliamlarında düşüş yaşandı. Öldürülen kadınların 14’ü şüpheli ölüm, 6’sının neden öldüğü tespit edilemedi, 9’u hayatına dair karar almak isterken katledildi, 2’sinin ise boşanmak isterken katledildiği biliniyor.

Kadınların 10’u evli olduğu erkek tarafından, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü akraba ya da tanıdığı kişiler tarafından, 2’si ayrıldığı erkek,1’i üvey oğlu, 1’i erkek kardeşi tarafından katledildi.

Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin canilik boyutu sürmeye devam ediyor” denildi.

Raporda medyada kullanılan dil ve haberciliğe de değinildi. Kadın ve çocuktan taraf haberciliğin yerleşmesi ve bunun dışındaki haberlerin denetlenip kaldırılması gerektiği belirtilen raporda, Yeni Akit gazetesinin “Kadının yeri evidir” şeklinde manşetlerle yayın yapmaya devam ettiğine işaret edildi.

‘CİNSEL İSTİSMAR DEVAM EDİYOR’

Raporda cinsel istismara ilişkin ise şöyle denildi: “Bu ay da çocuk istismarı haberleri gelmeye devam etti. Çocuk koruma odaklı istatistik toplama ve analiz bilgi paylaşım sistemi oluşturulmadığı; bu istatistiklere göre somut adımlar atılmadığı ve çocuklar için adalet sağlanmadığı müddetçe haberler gelmeye devam edecek. Bu adımlar uygulanmadığı için çocuk istismarının üzeri örtülüyor ve çocukların uğradığı şiddetin boyutu büyük oluyor.”

Raporda ekim ayında basına 14 kadının cinsel saldırıya maruz bırakıldığı yansırken, ancak gerçek rakamların çok daha fazla olduğu dile getirildi. Kadınların 5’i evde; 7’si sokak, hastane, okul, otobüs gibi kamusal alanda; 1’i sosyal medyada cinsel şiddete maruz kaldı.

‘6284 ETKİN UYGULANSIN’

Raporun sonunda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na işaret edilerek Kanun’un kadınların can simidi olduğunun altı çizildi. Raporda “Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma gibi birçok yaptırımı düzenleyen; kadınlara maddi yardımdan kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Bu ay 6284 etkin uygulansaydı, çocuklar annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 13’ünün çocuğu vardı” denildi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir