Connect with us

EKONOMİ

Gümrükte 100 bin araç bekliyor

2.5 milyar dolar değerinde 100 bin araç gümrükte bekliyor. Otomotivciler ek süre talep ediyor.

Published

on

Ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerin başında otomotiv sanayi geliyor. Son 2 aya elinde 150 binden fazla stokla giren 47 markanın, buna ek olarak gümrüklerde beklettiği yaklaşık 2.5 milyar dolar değerinde 100 bin aracı da 31 Aralık’a kadar çekmesi gerekiyor. Bu araçları çekseler bile satamayacaklarını belirten yetkililer, bakanlıktan dış ticaret dengelerinin bozulmaması adına ithalatın 30 Haziran’a kadar yapılabilmesi için izin istiyor.

Otomotiv sektörü en çok satış yaptığı yılın son 4 ayı için siparişlerini ağustos ayında yüzde 20-25 azaltarak verdi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, sektörün son 2 aya büyük bir stok yüküyle girdiğini hatırlatarak durumu, “Hayati tehlike atlatıldı ama hâlâ yoğun bakımdayız” yorumuyla özetledi.

Bilaloğlu, 2018 yıl sonu için pazar tahminlerinin 575 bin adede inmişken, 1 Kasım’da açıklanan ÖTV ve KDV indirimiyle yıl sonu tahminlerini 650 bin adede çıkardıklarını söyledi ve ekledi: “Ayrıca hurda teşvikinin daha efektif olması için matrah limitlerinin ÖTV’deki gibi güncellenmesi gerekiyor. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarını yeniden 1 milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da önemli.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir