Connect with us

SİYASET

CHP: Kaşıkçı olayını kapatmak istiyorlar

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Kılıçdaroğlu “Olay tüm ayrıntılarıyla ele alınmalı, kapatmak istiyorlar” derken, CHP Meclis’e soru önergesi de sundu.

Published

on

Washington Post yazarı, Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı Meclis gündemine taşındı. CHP, Kaşıkçı’nın akıbetinin araştırılması için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan önergede, Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasıyla birlikte yaşanan süreç ve iddialar hatırlatılarak, “Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin ve daha da önemlisi Suudi Arabistan yönetiminin olaydan sonra takındığı gayrı ciddi tavırlar düşündürücüdür. Dahası, olayın Türkiye ve Suudi Arabistan arasında bir krize dönüşmeye başladığı bir anda Başkonsolos Uteybi’nin ülkemizden ayrılarak Riyad’a dönmesi Kaşıkçı’nın akıbetine dair şüpheleri derinleştirmektedir” görüşüne yer verildi.

Uluslararası hukuk, basın özgürlüğü, Türkiye’nin son yıllarda izlediği dış politika ve Türkiye’nin itibarı dikkate alınarak söz konusu olayın TBMM tarafından derhal ciddiyetle ele alınması gerektiği belirtilen önergede, arama kararlarıyla ilgili gecikme iddialarına değinilerek, şöyle denildi:

“Dakikaların dahi önemli olduğu bir konuda, Türkiye’ye saatlerin değil günlerin hatta haftaların kaybettirilmesi ortadayken, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı ve ilgili bakanların bazı kaygılarla süreci ağırdan almaya çalışmaları Türkiye’nin itibarını da zedelemiştir. Dünya kamuoyunun çok yakından takip ettiği, hem kriminal hem diplomatik boyutları olan Cemal Kaşıkçı olayının ülkemizin itibarına daha fazla zarar vermemesi TBMM’nin duruma el koyması gerekmektedir. Hükümetin bu vahim hadiseyi pazarlık konusu yaptığı ve olayı örtbas etmeye çalıştığına dair endişelerin Türkiye’nin uluslararası itibarına ve güvenilirliğine düşürdüğü gölge ancak TBMM’nin devreye girmesiyle giderilebilir.”

CHP bu gerekçelerle Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin yaşananların tam olarak açığa çıkarılması, bu vahşice katliamın sorumlularının tespit edilmesi, yürütme organının süreç içindeki eksikliklerinin belirlenmesi ve yasama organının Türkiye’nin itibarını koruyacak adımlar atabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. CHP’nin önergesi gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.

KILIÇDAROĞLU: İSTİHBARAT KOMİSYONU ELE ALMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Kaşıkçı’nın kaybolmasına ilişkin açıklama yaptı. “Meclis’te araştırm komisyonu kurulmalı” önerisini yapan Kılıçdaroğlu, “Kayıp gazeteci Kaşıkçı olayı tüm ayrıntılarıyla ele alınmalı, kapatmak istiyorlar” dedi.

Kılıçdaroğlu, olayın Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nda ya da kurulacak bir araştırma komisyonunda ele alınması gerektiğini belirtti. CHP lideri, “Suudi konsolosun Türkiye’den ayrılmasına olay bilindiği halde izin verildiyse bu vahim” diye konuştu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir