Connect with us

KÜLTÜR SANAT

“Hayır” demeyi öğretiyorlar

Şişli Belediyesi’nin “Çocuk Anlatır Sen Dinle İstismarı Önle” projesi kapsamında “Kendimi Koruyorum Haklarımı Koruyorum” tiyatro oyunu dün ilk kez seyirciyle buluştu.

Published

on

"Hayır" demeyi öğretiyorlar

Şişli Belediyesi , “ Çocuk Anlatır Sen Dinle İstismarı Önle” projesiyle, 7’den 70’e, yurttaşları çocuk hakları konusunda bilgilendirmeyi hedefliyor. Projeye destek veren İstanbul Temaşa Tiyatrosu, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve çocuk hakkı savunucuları tarafından hazırlanan “Kendimi Koruyorum Haklarımı Koruyorum” tiyatro oyunu dün ilk kez seyirciyle buluştu. Çocuğun bedensel haklarını anlatan oyun sene boyunca her ay 2 kez sergilenecek. Oyun çocuklara istemedikleri bir davranış karşısında “Hayır” demeyi ve o ortamdan uzaklaşmayı öğretiyor. Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet KültürEvi’ndeki tiyatro oyununu yüzlerce çocuk ve aileler izledi. Oyunu 4 buçuk yaşındaki çocuğuyla izleyen Serpil Açıkalın Erkorkmaz, “Çok teşekkür ediyoruz. Çocuğun bu bilgileri anlaşılır bir şekilde duyması çok güzel. Oyunlarla öğretmekten başka bir şansımız yok çünkü ‘yabancı nedir, aile içerisinde nasıl davranışlar olması ya da olmaması gererkir’ bunları anlatmakta zorlanıyoruz. Hem bizler daha iyi öğrendik hem de çocuğun bunu başkasından duymuş olması çok daha iyi oldu” diye konuştu. 3.5 yaşındaki çocuğuyla oyunu izleyen İlknur Taştan da “ Oyun çok güzeldi ama bunun üzerine daha çok durulması gerekiyor. Küçük çocuklara yönelik de olsun isteriz” dedi.

‘Saygı gösterin’

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de velilere seslenerek “Çocuklarınıza bedeninin bütününün ona ait ve özel olduğunu biri ona istemediği şekilde dokunmaya çalıştığında ‘Hayır’ demesi ve oradan uzaklaşması gerektiğini öğretin. Ve lütfen öncelikle siz çocuğunuzun bedensel haklarına saygı duyduğunuzu gösterin” dedi. Oyun bir sene boyunca her ay iki kez, mahallelerde, belediyeye ait çocuk merkezlerinde, kreşlerde, okullarda ve Şişli’de talep edilen tüm mekânlarda sergilenecek. 25 dakikalık oyun, 6 yaş ve üstü tüm gruplar tarafından ücretsiz izlenebiliyor.

HEDEF 12 BİN AİLEYE ULAŞMAK

Şişli Belediyesi ’nin Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği işbirliği ile başlattığı “ Çocuk Anlatır Sen Dinle! İstismarı Önle!” projesi, çocuğun bedensel hakları ile ilgili ebeveynleri ve çocukları bilgilendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla başlatıldı. Projenin ilk etabında belediyenin çocuklarla temasta bulunan birimlerde çalışan personeline eğitim verildi. Eğitimlerde çocuğun bedensel haklarının neler olduğu anlatıldı, çocuklarla iletişimde nelere dikkat edilmesi gerektiği; “Çocukların ne yaparak ya da diyerek neyi anlatmak isteyebileceği” ifade edildi. Kampanyanın tiyatro oyunu ile başlayan ikinci etabında ise 12 bin çocuk ve ailesine ulaşılması hedefleniyor.