Connect with us

DÜNYA

Iraklı Yargıçlara, DEAŞ İçin “Adil Yargılama” Eğitimi

Published

on

BM'den Iraklı Yargıçlara, DEAŞ İçin "Adil Yargılama" Eğitimi

DEAŞ üyeleri hakkında verdikleri hızlı idam cezası kararları nedeniyle eleştirilen Iraklı yargıçlara, Hollanda’nın Lahey kentinde, “Adil yargılama” konusunda eğitim verildi.

IRAKLI YARGIÇLARA BM YETKİLİLERİ EĞİTİM VERDİ

Irak’ın Lahey Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen eğitim seminerine, binlerce DEAŞ militanın yargılamasını yapacak olan 10 hakim katılıyor. Iraklı yargıçlara, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ile Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkilileri tarafından eğitim verildi. Atölye çalışmalarında hakimler, delillerin toplanması ve insanlığa karşı işlenen suçlara verilecek cezalar konusunda bilgilendiriliyor.

20 DAKİKA İÇİNDE SANIKLAR HAKKINDA KARAR VERİLİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak mahkemelerinde DEAŞ militanlarının yargılanması konusundaki hukuki eksikleri içeren bir rapor yayınladı. Örgüte göre, yargılamalar hukuk açısından kaygı verici. 20 dakika içinde sanıklar hakkında karar veriliyor. Bu kararlar çoğunlukla ölüm ya da ömür boyu hapis cezası oluyor. Bu süreç uluslararası kamuoyunda kaygı uyandırıyor. Yargıçlara göre, mahkemeler uluslararası koşullara uyuyor ancak Irak yasalarına göre karar veriyor. Irak yasaları, ölüm cezasını kabul ediyor. Bu da uluslararası toplumda ikileme neden oluyor.

DEAŞ ÜYELERİNİN YARGILANMASI IRAK’IN MESELESİ

Irak’ın Lahey Büyükelçisi Hisham Al – Alawi, gerekli inceleme yapılmadan hızlı bir şekilde idam kararı verildiği görüşüne katılmadığını açıkladı. Hollanda Televizyonu’na (NOS) konuşan Iraklı Büyükelçi’ye göre, yargılama sürecine daha fazla zaman ayrılıyor ve ikinci bir mahkeme kararı gözden geçiriyor. Lahey’deki eğitime katılan yüksek yargıç Faeq Zeidan da, DEAŞ üyelerinin yargılanmasının Irak’ın meselesi olduğunu savundu ve bu nedenle, Irak yasaları çerçevesinde ölüm cezası verildiğini söyledi.

“ESAS OLARAK ÖLÜM CEZASINA KARŞIYIZ”

Iraklı yargıç, uluslararası toplumun kanıt toplama ve hala serbestçe dolaşan bir çok DEAŞ üyesinin yakalanması konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedi. BM özel Irak elçisi Jan Kubis ise, Irak ile Birleşmiş Milletler arasında görüş farklılığı bulunduğuna dikkati çekiyor. Irak’ın kurallarına saygı duyduklarını belirten elçi, “Ancak esas olarak ölüm cezasına karşıyız” dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE BİR RAPOR SUNACAK

BM özel elçisi, adil yargılama konusundaki görüş ayrılıklarının, Lahey’deki eğitim sonrası azalacağını ümit ettiğini söyledi. BM’nin talebi üzerine Karim Ahmed Khan başkanlığındaki uluslararası bir komisyon, Irak’ta IŞİD’in faaliyetleri hakkında araştırma yapacak. Irak makamları ve kurban yakınları ile görüşecek olan komisyon, bu konuda BM Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sunacak.

123 TOPLU MEZAR ORTAYA ÇIKARILDI

BM Elçisi Jan Kubis, Haziran ayı ortalarında binlerce ceset bulunan 123 toplu mezar ortaya çıkarıldığını belirterek, DEAŞ suçlarını belgelemenin önemine işaret etti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir