Connect with us

GÜNDEM

Damat YAŞ üyesi oldu!

Resmi Gazete’de 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı. Yeni kararnamelerle Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanı’na bağlandı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da YAŞ üyesi oldu. 

Published

on

Damat YAŞ üyesi oldu!

Resmi Gazete’de 7 yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. Yayımlanan kararnameler şöyle:

“Bakanlıklara Bağlı İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Yüksek Askeri Şûra’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Milletlerarası Antlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi; Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.”

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA BAĞLANDI

Yeni kararnamele Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığına bağlandı. Kararnamede, “Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlıdır. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilirler, bunlara doğrudan emir verebilir. Verilen emir herhangi bir makamdan onay almaksızın derhal yerine getirilir. Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları Milli Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludur. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilir” ifadelerine yer verildi.

BERAT ALBAYRAK YAŞ ÜYESİ OLDU

Devlet Denetlme Kurulu ve MGK yeniden şekillendirildi.  Yüksek Askeri Şura ‘nın (YAŞ) yapısı ve Adli Tıp’ın da yapıları yeniden şekillendirildi. Kararname ile Cumhurbaşkanı Yardımıcısı Fuat Oktay , askerliğini bedelli olarak yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da YAŞ üyesi oldu. YAŞ, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak. Cumhurbaşkanı gerektiğinde Şura’yı toplayabilecek. Tek adam rejiminden önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm önemli kararlarının alındığı YAŞ toplantıları Başbakan başkanlığında gerçekleştirilirdi. Toplantılara Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı, Jandarma Genel Komutanı ve TSK’nin orgeneralleri ve oramiraller ve üyeler katılabilir. Yeni kararnamelerde öne çıkan diğer detaylar şöyle: – TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. – YÖK üyeliğine Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik seçildi. – Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı. – Savunma Sanayii Müsteşarlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na dönüştürüldü. – Avrupa Birliği Bakanlığı yerine Avrupa Birliği Başkanlığı kuruldu. – İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı kuruldu. Erdoğan’ın damadı, aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ‘ın YAŞ üyesi olarak atanmasına sosyal medya tepkilere neden oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, Albayrak’ın bedelli askerlik yaptığını hatırlattı.