Connect with us

GÜNDEM

Erdoğan’dan İsrail’e boykot çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze katliamı üzerinden İsrail’e tepki göstermeye devam etti.

Published

on

Erdoğan'dan İsrail'e boykot açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze katliamı üzerinden İsrail’e tepki göstermeye devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

‘İsrail’e boykot hazırlığı’

İslam İşbirliği Teşkilatı olarak, bunların ürünlerine yönelik bir boykot uygulanması konusunda tavsiye kararı aldık. Temenni ederim ki İİT üyesi ülkeler alınan tavsiye kararı doğrultusunda boykot uygulamasına girerler; neticede oralardan artık herhangi bir ürün alınması da söz konusu olmaz. Tabii ki biz de aynı şekilde bu durumu gözden geçireceğiz. Türkiye olarak orasıyla olan münasebetlerimizi, özellikle ekonomik, ticari ilişkilerimizi masaya yatıracağız. Önümüzde malum seçim var, seçimin ardından bizler de bu istikamette adımlarımızı atacağız.

‘BM gücü caydırıcı olur’

Bağımsız soruşturma komisyonu kurma kararı verdik. Ama bir komisyon kurulmasının da ötesinde, Kosova’da olduğu gibi, Bosna Hersek’te olduğu gibi orada Birleşmiş Milletler’in bir barış gücünün oluşturulması için de tavsiye kararı aldık. Bunun caydırıcı olacağını; İsrail’in, BM güçlerine kurşun sıkmasının kolay olmayacağını düşünüyoruz.

Trump’ın Suriye kararı

(ABD’nin kuzeybatı Suriye’ye yardımları kesmesi) Kuzeybatı Suriye’ye Amerika’nın ne yardımı var? Kuzeybatı Suriye’de zaten Rusya var. Bu pek tutarlı bir açıklama değil. Amerika daha çok Menbiç tarafında. Amerika’nın oralardaki yardımı da YPG’ye yönelik silah ve mühimmat. İnsani yardım faaliyetleri yok. Ayrıca İdlib’de, Duma’da ABD yok. Oraların hepsi, Afrin dahil o bölge, şu anda Rusya ile bizim ortak çalışmalar yürüttüğümüz bölge.

BM kurulundan ümitliyim

Benim gözlemim, o beşin (BM Güvenlik Konseyi üyeleri) içinde yer alanlar konuyla pek ilgilenmiyorlar. Beşin dışındakiler ise ne yazık ki sadece ‘Haklısın, doğru söylüyorsun’ diyorlar. Ama bir şey yapmaya gelince hareket yok. 24 Haziran seçimlerinden sonra bu konunun üzerinde daha fazla durmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Benim ‘Dünya Beşten Büyüktür’ adlı bir kitabım var. Gelen misafirlere hediye ediyorum, ilgilerini çekiyor. Ama uluslararası camiada ‘Dünya beşten büyüktür’ konusunu çok daha iyi işlememiz lazım. Ben BM Genel Kurulu’ndan ümitliyim.