Connect with us

DÜNYA

Reza Zarrab davasında karar bugün

Amerika’da devam eden Reza Zarrab davasında, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması bugün Türkiye saatiyle 17.00’de yapılacak.

Published

on

Reza Zarrab davasında karar bugün

Ceza Gözetim Memuru Rebekah Dawson hakime sunduğu raporda, Atilla’nın 105 yıl maksimum hapisle cezalandırılmasını istedi. Atilla’nın avukatlarıysa, Atilla’nın 105 yıl hapis cezası almasını öneren Rebekah Dawson’ın sunduğu gerekçelere teker teker cevap verip, müvekkillerinin tüm suçlardan azami hapisle cezalandırılamayacağını savundu. Avukatlar ayrıca 46 ile 56 ay arasındaki hapis cezasının normal olacağını belirtti ve hakimden kararında merhametli olmasını talep etti.

Zarrab soruşturmasını başlatan New York Güney Bölgesi Savcılığı, mahkeme yargıcına sunduğu dilekçede Atilla’nın 188 ay (15 yıl) hapis ve 50 ile 500 bin

Temyiz yolu açık

Atilla’nın hapis cezası verilmesi halinde Hakim Berman’ın kararını temyiz ederek bir üst mahkemeye başvuru hakkı var.

Jüri tarafından suçlu bulunan ve hakkında 105 hapis cezası istenen Atilla’nın New York’ta tutuklanmasından itibaren başlatan yargı süreci şöyle gelişti:

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 23 Mart’ta giriş yaptığı New York JFK Havalimanı’nda gümrük memurları ve ajanlar tarafından kısa bir süre sorgulandıktan sonra ABD’ye girişine izin verildi.

New York’tan Londra’ya gitmek için 27 Mart günü tekrar JFK Havaalanına giden Atilla, FBI ajanları tarafından Reza Zarrab soruşturması kapsamında tutuklandı. New York’ta FBI merkezinde 47 dakika sorgulanan Atilla, tutuklanarak Reza Zarrab’ın da bulunduğu Manhattan’daki MCC Metropolitan Correctional Center Cezaevine götürüldü. Bu cezaevinde bir ayrı hücrelerde Zarrab’la birlikte kaldı. Tutuklandıktan bir gün sonra mahkemeye çıkartılan Atilla’nın hakkında hazırlanan iddianame yüzüne okundu. Sulh Hakimi James C. Francis, Atilla’nın tutukluluğunun sürmesine hükmetti.

Atilla hakkında hazırlanan 40 sayfalık iddianamede görevinden alınan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’ nın imzası vardı.

Hakan Atilla bu kez suçlandığı Reza Zarrab davası hakimi Richard Berman’ın karşısına çıktı. Atilla, Hakim Richard Berman’a hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, Reza Zarrab’la hiç bir ilişkisi olmadığını söyledi.

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon H. Kim, tutuklanmasının ardından Atilla’nın, Reza Zarrab’ın ABD mali kurumlarını kullanarak, Amerikan yaptırım yasalarını delmesine yardımcı olmaktan yakalandığını söyledi. Başsavcı Vekili Kim, “Türk bankacısı Mehmet Hakan Atilla, iddia edildiği gibi, yasadışı olarak milyonlarca doların yasaklı olan İran’a gönderilmesine yardımcı oldu. Atilla, Zarrab ile birlikte çalıştı. Amerikan mali sistemini kullanıp ABD’yi büyük zarara uğrattı. Bu soruşturmada emeği geçen, özveriyle çalışan FBI ve diğer çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Bu davayla benim alakam yok”

24 Nisan 2017 tarihinde yeniden hakim karşısına çıkartılan Atilla’nın dosyası Reza Zarrab dosyasıyla birleştirildi.

Hakan Atilla, 27 Nisan 2017 tarihinde bu kez ilk kez Reza Zarrab’la birlikte hakim karşısına çıktı.

İkili, duruşmada göz göze bile gelmemeye çalıştı. Atilla, duruşma sonunda arka sıradaki gazetecilere, “Bütün Türkiye’nin benim bu dava ile alakam olmadığını bilmesini istiyorum” dedi.

Hakan Atilla, bir süre sonra kendine tecrübeli ceza avukatlarından oluşan bir savunma ekibi kurdu. Atilla’nın avukatları kefaletlerserbest bırakılıp tutuksuz yargılanması için hazırlıklara başladı.

Atilla adına kefalet başvurusunu avukatları, Herrick hukuk firmasından Victor J. Rocco, Thomas E. Thornhill ve Fleming Ruvodlt hukuk firmasından Cathy Flemming yaptı.
Üç avukat tarafından mahkemeye sunulan ekleriyle birlikte 34 sayfalık başvuru dilekçesinde, müvekkillerinin kaçma riski taşımadığı belirtildi. Atilla’nın kefaletle serbest bırakılması için maddi güvence olarak ailenin 800 bin dolarlık toplam mal varlığı gösterildi.

Avukatların mahkemeye sunduğu kefalet paketinde, Atilla’nın kefaletle serbest kalması halinde Manhattan’da mahkeme yakınlarında mütevazi bir ev tutacağı, dava sürecinde elektronik prangayla kontrol altında yaşayamaya hazır olduğu ifade edildi.

Atilla’nın kefaletle serbest bırakılması halinde hakkındaki suçlamalarla ilgili avukatlarıyla daha fazla zaman geçirerek kendini daha iyi savunabileceği vurgulandı.

Yeni iddianame davanın seyrini değiştirdi

Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin dosyasının Reza Zarrab’tan ayrılmasını isteyip ayrı yargılanmasını talep etti. Hakim Berman, yapılan bir dizi ara duruşmanın ardından savcılığın argümanlarını haklı buldu. Atilla’nın kefalet talebini kabul etmedi. Atilla’nın davasının, Reza Zarrabdosyasından ayrılmaması ve Atilla’nın tutuklu olarak yargılanmasına hükmetti.
Reza Zarrabdavasının yeni iddianamesine eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan da eklenmesiyle, Atilla’nın şartları daha da ağırlaştı. Hakim Berman davanın seyrinin yeni iddianameyle değiştiğini belirtti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir