Connect with us

DÜNYA

BM Güvenlik Konseyi Filistin gündemiyle toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Filistin gündemiyle toplandı. Toplantıya, katılan Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da bir konuşma yaptı.

Published

on

 

Delattre, Ortadoğu’daki durumun “büyük bir fırtınaya” benzediğine dikkati çekerek, “Gazze’de yaşananlar bölgede sadece radikal ve potansiyel terör örgütlerini güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı.

Bolivya’dan Uluslararası Ceza Mahkemesi çağrısı

Bolivya’nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz ise dün Gazze’de hayatını kaybeden çocukların isimlerini tek tek okuyarak, İsrail’in Filistin topraklarını işgaline son vermesi çağrısı yaptı.

Soliz, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Gazze sınırında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin soruşturma başlatması gerektiğini vurguladı.

Çin’den itidal çağrısı

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu, özellikle İsrail’e itidal çağrısında bulunurken Polonya’nın BM Daimi Temsilcisi Joanna Wronecka da Gazze’de 61 Filistinlinin hayatını kaybetmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısı yaptı.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov ise Gazze sınırında 61 kişinin ölümüne neden İsrail güvenlik güçlerinin şiddetinin en güçlü şekilde kınanması gerektiğini ifade etti.

İsrail’in “ölümcül silahlara” başvurmaması, Hamas’ın ise “protestoları tel örgülere bomba yerleştirme ve provokasyonlar için fırsat görmemesi” gerektiğini belirten Mladenov, uluslararası toplumu, Gazze’deki şiddet döngüsüne son verme, bölgede yeni bir savaşı engellemeye çağırdı.

Filistin’den BMGK’ye çifte standart suçlaması

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ”BM Güvenlik Konseyinin harekete geçmesi için daha kaç Filistinlinin ölmesi gerek, eğer sizin ülkenizde bir katliam gerçekleşseydi, 24 saatte aralarında çocuklar olan 60 kişi öldürülseydi ne yapardınız?…Bu çifte standardı daha ne kadar sürdüreceksiniz?” ifadelerini kullandı.