Connect with us

DÜNYA

Gazze’de katliam: 41 ölü

Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinli sayısı 41’e yükseldi. Binden fazla yaralı olduğu belirtiliyor.

Published

on

ABD Başkanı Trump’ın 7 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tandığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacak. Yeni büyükelçiliğin açılış töreni öncesinde kentte gergin bekleyiş sürerken, Gazze’de ise protestolar başlamış durumda. İsrail askerleri, ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilere katılan 41 Filistinliyi katletti, binlerce  Filistinliyi gerçek mermiyle yaraladı.

Öte yandan Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar  binlerce Filistinli  gerçek mermi,  şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle  çok sayıda Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

İSRAİL, GAZZE SINIRINI “KAPALI ASKERİ BÖLGE” İLAN ETTİ

Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını “kapalı askeri bölge” ilan ettiği bildirildi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin “kapalı askeri bölge” ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.

Gazze’nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için “milyonluk yürüyüş” adını verdikleri kapsamlı gösteriler düzenliyor.

TRUMP, TELEKONFERANS İLE KATILACAK

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşınıyor. Uluslararası tepkiye rağmen gerçekleşecek taşınma işlemi bugün yerel saatle 16.00’da yapılacak törenle tamamlanacak. Törene ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner de katılacak. Başkan Trump’ın ise telekonferans yoluyla törene katılması bekleniyor.

Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra “Siyon dostu Trump” ve “Trump İsrail’i büyük yaptı” yazılı billboardlar asıldı

Kudüs’te konuyla ilgili olarak gergin bekleyiş sürerken, Gazze’de ise protestolar başlamış durumda. Filistinlilerin Batı Şeria’da ve Kudüs’te de sokağa çıkması bekleniyor.

İsrail helikopterleri attıkları bildirilerle Filistinlilere ‘can güvenliği’ uyarısı yaparak, gösterilere katılmamalarını istedi.

Arap Birliği ise Kudüs gündemiyle Çarşamba günü olağanüstü toplanma kararı aldı.

AVRUPA ÜLKELERİ GİTMEDİ

Özellikle Avrupa ülkelerinin önemli bir kısmı karara tepki göstererek Kudüs’e merasim için temsilci göndermezken, toplamda 32 ülkenin törene katılacağı ifade edildi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir