Connect with us

EKONOMİ

Trump Türk çeliğini eritti

Published

on

Trump Türk çeliğini eritti

ABD’de çelik ithalatına getirilen ek vergi Türk çeliğine darbe vurdu. Çelik sektörü, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6.3 azalışla 6.4 milyon tonluk ihracat yaptı. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, sektörün, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 6.3 azalışla 6.4 milyon tonluk ihracat yaptığını, değer bazındaki ihracatın da yüzde 19.3 yükselişle 4.7 milyar dolara ulaştığını aktardı.

Adnan Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan çelik sanayisinin, ihracat pazarlarında karşılaştığı tüm zorluklara rağmen ülke ekonomisine olumlu katkı sağlamaya devam ettiğini aktardı.

455 ton geriledi

Aslan, çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2018’in ilk 4 ayındaki toplam çelik ihracatının miktar bazında 6.6 milyon ton, değer bazında ise 5.5 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

İhracatın miktar bazında düşmesinin en önemli nedeninin Section 232 Ulusal Güvenlik Yasası etkisi ile ABD’ye çelik ihracatının sert bir şekilde düşmesi olduğunu dile getiren Aslan, “2018 yılının ilk 4 aylık döneminde ABD’ye çelik ihracatımız miktar bazında yüzde 48.3’lük düşüş ile 455 bin tona geriledi. 2018 yılı nisanında ABD’ye miktar bazındaki ihracatı ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 68.1’lik rekor bir azalış ile 83 bin tona kadar düştü. Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde ihracatını gerçekleştiren Türk çelik sektörümüzün, ABD ile karşılıklı adil ticaretine devam edebilmesi için Section 232’den muaf tutulması elzemdir” değerlendirmesi yaptı.

ABD’ye çelik ihracatı nisan ayında değer bazında ise yüzde 60’a yakın düşerek 60.5 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu rakam bir önceki yıla göre 85 milyon dolarlık bir azalmaya işaret ediyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir