Connect with us

GÜNDEM

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ankara’da

Published

on

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten YPG açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, daha sonra Dışişleri Bakanlığı’na geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada Stoltenberg ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Genel Sekreter Stoltenberg ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

CNN Türk’ten Büşra Arslantaş’a özel mülakat veren Stoltenberg dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

SURİYE’YE HAVA HAREKATI

Uluslararası hukukun net bir ihlalidir. Geçmişte daha önce kimyasal silahların kullanıldığı vakaları yaşadık. Biz kimyasal silahların kullanılmasını kınadık. Rusya’ya da Suriye üzerindeki nüfusunu kullanma çağrısında bulunduk.

Tiyatro olduğu iddiaları gündeme getirildi. Bana kalırsa üç NATO müttefiki hava harekatı ile güçlü bir mesaj verdi. Aynı zamanda tabi ki bütün sorunları çözmüyor.

ABD, İngiltere ve Fransa ellerindeki tüm istihbarat bilgilerini bizimle paylaştı. Bugüne kadar çıkan tüm sonuçlar kimyasal saldırıyı Esad rejiminin yaptığını gösteriyor. Orada daha fazla nüfusa sahip olan da zaten Esad rejimi ve Rusya.

Üçüncü dünya savaşı riski görüyor musunuz?

Üç NATO müttefikinin gerçekleştirdiği harekat sınırları belli ve rejimin kimyasal tesislerini hedef alan bir harekat. Bunun sonrasında gerilimin tırmanması için bir sebep yok. Uluslararası toplum buna sessiz kalamaz mesajı vermiş olduk.

TÜRKİYE’NİN TUTUMU

Türkiye’nin pozisyonuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Rusya, İran ve Türkiye’nin ortak Suriye kararları var ancak operasyonda Batı’ya yakın durdu. 

Türkiye’nin güçlü mesajını takdir ediyorum. Rusya’nın da bölgede Esad rejimine verdiği destek açısından Türkiye’nin öneminin altını çizmek lazım. Türkiye çok değerli bir NATO müttefiki. Afganistan ve Kosova’da da NATO’ya ciddi bir destek sağlıyor. NATO, bu noktada kararlı dursa da Rusya ile de diyalogu sürdürmek istiyor. NATO, sisyasi diyalogtan memnun.

Türkiye terör saldırılarından en çok çeken NATO müttefiki. Türkiye Rusya’dan gelen indirekt destekle terör örgütü YPG’ye karşı Zeytin Dalı Harekatı’nı gerçekleştirdi. Erdoğan da NATO’dan yeterli desteğin gelmediği eleştirilerin de bulundu. Türkiye’ye destek için bir planınız var mı? 

NATO Türkiye’nin ittifaka yaptığı katkıdan memnundur. Türkiye NATO için önemlidir. NATO’nun Türkiye içerisinde güçlü bir varlığı var. Beraber gerçekleştirilen ortak tatbikatlar, keşif gözlem misyonları, yıllar içerisinde askeri yatırımlar yaptı NATO Türkiye’ye.

Amerika Birleşik Devletleri YPG’ye destek veriyor. Bu noktada Türkiye ile ABD arasında çatışma ve gerilimin yükselmesini bekliyor musunuz?

İki taraf arasında gerçekleşen görüşmelere ve diyaloga destek veriyorum. Bu durum oldukça memnun edici. Bugün bunu Ankara’daki temaslarımızda da dile getireceğiz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir