Connect with us

GÜNDEM

İttifak yasa teklifi kabul edildi

AKP ve MHP’nin dün gece yarısı TBMM Genel Kurulu’na getirdiği ‘ittifak yasa teklifi’ AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Published

on

İttifak yasa teklifi kabul edildi

AKP ile MHP tafarından hazırlanan ve mühürsüz oyların geçerli sayılmasını sağlayan 26 maddelik ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Genel Kurulu’nda dün gece yarısı görüşülmeye başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de sabaha kadar izlediği ittifak görüşmeleri, saat 09.44’te sona erdi. Muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine rağmen 26 madde de tek tek oylanarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

AKP ve MHP’nin ortak kararıyla meclis Genel Kurulu’nda, sabaha kadar seçim ittifakı mesaisi yapıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ittifak yasasının görüşmeleri için sabaha kadar mesai yaptı.
26 maddelik yasa teklifi Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.

CHP’liler ise yasa teklifinin gece yarısı görüşülmesine tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP ve MHP’nin seçim ittifakını görüşürken partisinin milletvekilleriyle Meclis Basın Kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Özel, “Güneş daha doğmadan bu işi gece karanlıında kurtarmak istedier.Türkiye’yi birlikte sürükledikleri karanlıkta birbirlerine tutunup ittifak şarkıları söyleyerek baraj korkularını yenmeye çalışanlar, ittifak yasasını kamuoyundan kaçırmak istiyorlar ama milletten kaçamayacaklar” dedi.

KAVGA ÇIKTI

Seçim ittifakı teklifinin görüşmelerinin sonunda kavga çıktı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın geçmişte AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Bahçeli’ye yönelik “Züriyetsiz” sözünü hatırlatması kavgayı başlattı.Kavganın ardında görüşmeye ara veridi.

Musa Çam salon dışına çıkarılırken yeniden kavga çıktı. Çam’ı kuliste sıkıştırmak isteyen MHP’liler ondan önce salondan ayrıldılar. MHP’liler ile CHP’liler arasında kavga kuliste devam etti. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’a, Meclis’te 3 birleşime katılmama cezası verildi.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasaya göre bir parti aynı anda bir partiyle ittifak yaparken diğer partiyle ortak liste hazırlayarak seçime girebilecek.

İttifakın oyu yüzde 10’u geçerse ittifak yapan partilerin her biri barajı geçmiş sayılacak. Seçim ittifakı yapan partiler oy pusulasında ittifak başlığı altında kendi isim ve amblemleriyle yer alacak. İttifaka, partilerden birine veya her ikisine de mühür basılan pusulalar geçerli sayılacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa koyulacak. Önce Cumhurbaşkanlığı seçimi oyları sayılacak. Mühürsüz zarf ve oy pusulaları, YSK filigranı taşımaları durumunda geçerli kabul edilecek.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir