Connect with us

DÜNYA

Rum tarafının hedefi Antalya açıkları

Doğu Akdeniz’i Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen tek yanlı parselleyen Kıbrıs Rum Yönetimi şimdi de Ada’nın batısını, Antalya açıklarını Yunanistan’la birlikte paylaşmaya hazırlanıyor.

Published

on

Rum tarafının hedefi Antalya açıkları

Rum ve Yunanlar, Meis ya da Rodos Adası’ndan başlayıp Antalya açıklarından ilerleyerek Kıbrıs Adası’na kadar düz bir hat çizerek münhasır ekonomik bölge sınır belirlemesi yapacak.

Kıbrıs Rum Yönetimi, Akdeniz’de Türk tarafını dışarıda bırakan girişimlerine bir yenisini ekliyor. Doğu Akdeniz’i Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen tek yanlı parselleyen Rum Yönetimi şimdi de Ada’nın batısını, Antalya açıklarını Yunanistan’la birlikte paylaşmaya hazırlanıyor.

Rum ve Yunanlılar, Meis ya da Rodos Adası’ndan başlayıp Antalya açıklarından ilerleyerek Kıbrıs adasına kadar düz bir hat çizerek münhasır ekonomik bölge sınır belirlemesi yapacak. Ortaya çıkacak harita, Türkiye’nin Antalya açıklarında ilan ettiği münhasır ekonomik bölgesiyle üst üste gelecek. KKTC gelişmelere tepkili. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Rum lider, Türk-Yunan ilişkilerini sabote etme pahasına, bölgeyi yeni gerginliklere sürüklüyor” uyarısında bulundu.

Kıbrıs Rum Yönetimi, 2006 yılında başladığı Doğu Akdeniz’i parselleme ya da münhasır ekonomik bölge ilan etme girişimlerini, kıyıdaş ülkeler Mısır ve İsrail ile deniz sınırı anlaşmaları imzalayarak ilerletti. Rumlar, İsrail ve Mısır açıklarında bulunan zengin doğalgaz kaynaklarını, Türkiye ve Kıbrıslı Türkleri by-pass ederek Akdeniz altından boru hatlarıyla Yunanistan üzerinden AB’ye ulaştırmayı hedefliyor. Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bölge ülkeleriyle 3’lü zirvelerine son olarak Ürdün Kralı Abdullah’ı da dahil etti. Lefkoşa’daki buluşmada Ürdün Kralı, Rum ve Yunanlılarla bir dizi anlaşma imzaladı. Ekonomik ve eğitim alanlarında imzalanan işbirliği anlaşmalar, tarafların mülteciler ve terörle mücadele konularında birlikte çalışmalarını da içeriyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir