Connect with us

DÜNYA

O ordu kiminle savaşacak?

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Suriye’de ağırlıkla PYD güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden oluşan 30 bin kişiyi bulacak “Sınır Güvenlik Gücü” kuracaklarını açıkladı.

Published

on

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon yaptığı açıklamada, Koalisyon’un yeni Suriye Sınır Güvenlik Gücü adı altında PYD/PKK’nın paravan yapılanması Suriye Demokratik Güçleri’nden oluşan 30 bin kişilik bir ordu kurulacağını bildirdi.

Şu an itibarıyla bölgede 230 kişinin eğitildiğini aktaran Dillon, söz konusu gücün sayısının 30 bini bulacağını bildirdi.

Çoğunluğu teröristlerden oluşacak yeni orduya katılacakların, yaşadıkları yerlere yakın bölgelerde görev alacağını kaydeden Dillon, “Kuvvetin etnik bileşimi görev yaptıkları yerlere göre değişiklik gösterecektir. Kuzey Suriye’de daha çok Kürtler görev alacakken, Fırat Vadisi ve Irak sınırı boyunca güneye doğru ise daha çok Araplar görev alacak” dedi.

Bunun tamamen yeni bir istihdam veya eğitim süreci olmayacağını anlatan Dillon, 30 bin kişilik ordunun 15 bininin DEAŞ ile mücadele bitmek üzere olduğu için PYD ve PKK’nın paravan yapılanması SDG mensuplarından istihdam edileceğini vurguladı.

Kalan 15 bin kişi için ise eğitim ve istihdam süreçlerinin başladığını belirten Dillon, PYD/PKK’nın halen Deyri Zor yakınlarından DEAŞ ile mücadele etmeye devam ettiğini savundu.

Dışişleri Bakanlığına 10 Ocak çarşamba günü çağrılan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett’e, ABD’nin PYD terör örgütü üyelerine silahlı eğitim vermesinden dolayı Türkiye’nin duyduğu rahatsızlık iletilmişti.