Connect with us

GÜNDEM

İzmir’de can pazarı

İzmir’in Dikili ilçesi açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isterken kayalıklarda mahsur kalan 51 göçmeni kurtarmak için çalışma başlatıldı. Göçmenlere havadan insani yardım ulaştıran sahil güvenlik ekipleri, ilk etapta 5 çocuk ve bir kadını kurtardı. Göçmenleri kurtarmak için 3 sahil güvenlik botu ve iki helikopter çalışmalara devam etti. Saat 12.21 itibarıyla kayalıklarda mahsur kalan göçmenlerin tamamı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

Published

on

Alınan bilgiye göre Ege Denizi’ni geçerek Yunanistan Midilli’ye kaçmak üzere 51 mültecinin bindiği bot su almaya başladı. Aşırı yükle batma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mülteciler yakındaki kayalıklara çıkıp yardım istedi.

Gece “ALO 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı”nı arayan bir kişi, bir grup göçmenin denizdeki kayalıklarda mahsur kaldığı ihbarında bulundu. Konuyu araştıran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, aramanın Dikili’nin Bademli Mahallesi açıklarından yapıldığını belirledi.

Havanın karanlık olması, olumsuz hava koşulları ve bölgenin de kayalık olması nedeniyle kurtarma çalışmaları gün aydınlanınca başlayabildi. Bölgeye hareket eden sahil güvenlik botları ve helikopteri, kayalıklarda bir lastik bot ile 68 göçmen olduğunu tespit etti. Bunun üzerine bölgeye 2 helikopter ve denizden de 3 Sahil Güvenlik Komutanlığı botu gönderildi.

ÖNCE 5 ÇOCUK VE BİR KADIN KURTARILDI

Bölgenin kayalık olması nedeniyle havanın aydınlanmasını bekleyen ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte mahsur kalan göçmenlere helikopterle insani yardım ulaştırdı. İlk etapta kayalıklarda bekleyen 5 çocuk ve bir kadın, arama kurtarma timi tarafından çelik halatla helikoptere alındı. Çocuklar, helikopterle Dikili Limanına götürüldü.Bu arada, göçmenleri taşıyan lastik botun kayalıklar arasında olduğu görüldü.

HEPSİ KURTARILDI

Saat 12.21’de göçmenlerin tamamının kurtarıldığı haberi geldi. Kayalıklarda mahsur kalan 15’i çocuk onlarca kaçak Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılarak Dikili Limanı’na getirildi. Kaçakların tamamının kurtarılmasının ardından arama kurtarma faaliyetine son verildi.

BÖYLE KURTARILDILAR

Dikili’de sabah saatlerinden bu yana yaşanan heyecanlı saatler son buldu. Bir grup mültecinin kayalıklara sığınıp Sahil Güvenlik ekiplerine haber vermesiyle ortaya çıkan ve büyük bir facianın önlendiği olayın detayları da ortaya çıktı.

Bu gece saat 01.12’de, bir grup düzensiz göçmenin yardım talebinde bulunması üzerine yapılan Sahil Güvenlik ekiplerinin konum sorgulamasında, göçmenlerin İzmir Dikili ilçesi Bademli bölgesinde oldukları belirlendi.Görevlendirilen Sahil Güvenlik botları ve helikopterince saat 02.00’de, Bademli önleri Güvercin kayalıkları üzerinde yaklaşık 50 kişilik bir göçmen grubu ile boş bir lastik bot tespit edildi.

Arama kurtarma faaliyetlerine bölgenin sarp kayalık olması, gece şartları ve olumsuz deniz koşulları nedeniyle sabah gün ışıması ile başlandı. Mahsur kalan göçmen grubuna helikopterlerle önce insani yardım yiyecek, içecek, battaniye ulaştırıldı.

Saat 10.15’te ilk kazazede grubu 5 çocuk ve 1 kadın helikopterle kurtarılarak Dikili Limanı’na ulaştırıldı. Daha sonra ise 45 düzensiz göçmen bölgede bulunan balıkçı tekneleri desteğiyle kurtarılarak Sahil Güvenlik botlarına transfer edildi ve Dikili Limanı’na getirildi.

Kayalıklarda mahsur kalan toplam 51 göçmenin (36 yetişkin, 15 çocuk) sağ olarak kurtarılmasının ardından arama kurtarma faaliyetlerine son verildiği öğrenildi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir