Connect with us

SİYASET

Adres Man Adası… Belgelere ulaşmak çok kolay

Man Adası ile Türkiye arasında 21 Eylül 2012’de imzalanan ancak Türkiye’de 5 yıl boyunca neden yasalaşmadığı açıklanmayan “Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşması”, CHP’ye yapılan “açıkla” baskısını boşa çıkarıyor.

Published

on

Man Adası ile Türkiye arasında 21 Eylül 2012’de imzalanan ancak Türkiye’de 5 yıl boyunca neden yasalaşmadığı açıklanmayan “Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşması”, CHP’ye yapılan “açıkla” baskısını boşa çıkarıyor. Anlaşmaya göre Türkiye, Man Adası’na gidip, istediği araştırmayı, istediği yöntemle yapabilir. Gerçek kişilerle görüşebilir, kayıtları inceleleyebilir, araştırma sonuçları da gizlenebilir.

İddiaya konu olan Man Adası ile yapılan uluslararası anlaşma, Kılıçdaroğlu’na yapılan “açıkla” baskısını da çelişkili açıklamaları da boşa çıkarıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Man Adası Hükümeti arasında 21 Eylül 2012 tarihinde imzalanan, ancak Türkiye’de 5 yıl sonra yasalaşan, “Vergi Konularında Bilgi Değişimi Anlaşması”, Hükümetin Man Adası’nda inceleme yapmasına olanak veriyor.

Ağbal veya temsilcisi

Türkiye adına Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Man Adası adına da Hazine Bakanı William Edward Teare’nin imza koyduğu anlaşma, 6. maddesi, yurtdışındaki vergi incelemelerini düzenliyor. Maddeye göre Türkiye, “önceden makul bir bildirimde bulunması” halinde Man Adası’nda “gerçek kişilerle görüşebilir, kayıtları inceleleyebilir.” Tüm bunları yetkili makam temsilcilerinin, yani Maliye Bakanı Nacib Ağbal ve onun yetkili temsilcisinin Man Adası topraklarına girmesi ile de yapabilir.

Bunun için Maliye Bakanlığı’nın, yapılmak istenen incelemenin yeri ve zamanını, yetkili temsilcinin kim olduğunu, incelemenin yürütülmesi için zorunlu görülen yöntem ve koşulları Man Adası hükümetine bildirmesi yeterli. İncelemenin yürütülmesine ilişkin tüm kararlar da Türkiye tarafından alınabilir. Anlaşmanın 8. maddesine göre ise “Tarafların yetkili makamlarınca sağlanan ve alınan tüm bilgiler gizli tutulabilir.” Man Adası tarafından Türkiye’ye sağlanan bilgiler başka hiçbir devlete açıklanamaz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir