Connect with us

GÜNDEM

Ücretsiz eğitime ceza

Eğitim için kurulan Halkevi’nin Kocaeli şubesi, verilen ücretsiz dersler ‘kaçak’ sayılarak kapatıldı. Mahkeme ise kararın yürütmesini durdurdu.

Published

on

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, halkın eğitimi için kurulmuş Halkevi’nin Kocaeli Körfez şubesini, çocuklara verdiği ücretsiz dersleri “kaçak eğitim” sayarak kapattı. Derneği mühürlemesinin hemen ardından ise Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, “telafisi güç zararlar oluşturur” diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çocuklara ücretsiz olarak kadın erkek eşitliği, eğlenceli bilim, bilimsel düşünce, drama, deney ve sanat atölyelerinde eğitim veren Körfez Halkevi, “resmi açılış izni olmadan kaçak eğitim öğretim faaliyeti tespit edildiği” iddiasıyla, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 678 sayılı KHK’ye dayandırılarak kapatıldı. Halkevi’ne asgari ücretin 20 katı kadar idari para cezası verildi. Mühürleme işleminin ardından Halkevi süreci yargıya taşıdı. Kocaeli Valiliği’ne karşı açılan davada Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, “dava konusu işlemin yıkıma ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle” yürütmeyi durdurma kararı verdi. Son 2 senedir yoğun denetime tabi tutulduklarını ve sürekli mühürlenme tehdidi aldıklarını anlatan Hakevleri Eğitim Sekreteri Betül Öztürk, “Müfredat değişikliğiyle ders kitaplarına cihadı yerleştiren; kitapları gerici, cinsiyetçi, bilim dışı kavramlarla dolduran; imzaladığı protokollerle okulların kapılarını cemaat ve tarikatlara açan AKP iktidarı, bilimsel- laik eğitim mücadelesini büyüten Halkevleri’ni hedef alıyor. AKP’nin eğitimde yarattığı yıkımın karşısında Halkevleri şubelerinde düzenlediğimiz atölyeler çocukların bilimsel düşünceye ulaşmasının adresidir” dedi.

Kocaeli Valiliği, Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen Öztürk, “Asıl merdiven altı tarikat yuvaları ile uğraşın! Cemaat- tarikatların merdiven altı sözde eğitim kurumlarını kapatın. Bu karanlık yapıların çocukların zihinlerinde yarattıkları tahribat ortadadır, çocukların gözündeki ışığın çalınmasına izin vermeyeceğiz. Bu kararı bilimsel ve laik eğitim mücadelesini büyütmek için seferberlik çağrısı olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir