Connect with us

Genel

Rıza Sarraf konuşmuş olabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Sarraf’ın konuşmuş ve tanık koruma programına alınmış olabileceğini belirterek, “J 27 Kasım’daki duruşmada Sarraf’ı mahkemede tanık olarak bile görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Published

on

ABD’ye giderek Rıza Sarraf davasını yerinde izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Sarraf’ın konuşmuş ve tanık koruma programına alınmış olabileceğini belirterek, “Jürili yargılamanın başlayacağı 27 Kasım’daki duruşmada Sarraf’ı mahkemede tanık olarak bile görebiliriz” ifadelerini kullandı. İddianameye ek iddialar konmasına karşın Sarraf’ın savunma yapmadığına dikkat çeken Aksünger, ABD’de anlaşma yapılan davalarda ek iddialara savunma yapılmadığını kaydetti. ABD’de tutuklu yargılanan Sarraf davasınının geçen haftalarda gerçekleşen duruşmasını yerinde izleyen CHP’li Aksünger, Sarraf’ın daha rahat bir hapishaneye transfer edildiğine dikkat çekti ve Brooklyn’deki bu hapishanenin görüşmelerin daha rahat yapılabildiği bir yer olduğuna ilişkin söylemler bulunduğunu kaydetti. Avukatlarının Sarraf’la görüşemedikleri yönündeki beyanlarını anımsatan Aksünger, “ABD yasaları gereği avukatlarının Sarraf ile görüşmemesi mümkün değil. Deve dişi gibi, ordu gibi avukatlık bürosu olan avukatlarla çalışıyorlar. Sarraf kayıp değil, konuşmuş, itiraflarda bulunmuş ve tanık koruma programına alınmış olabilir. Görüşemiyorlarsa, Sarraf istemiyordur” dedi.

‘Tanık olarak görebiliriz’

“Jürili yargılamanın başlayacağı 27 Kasım’daki duruşmada Sarraf’ı mahkemede tanık olarak bile görebiliriz” diyen Aksünger, hukukçuların Sarraf’ın konuştuğu ve savcılıkla anlaştığı gibi bir görüntü çizdiğini, yaşananların yüzde 90 buna işaret ettiğini aktardıklarını kaydetti.

‘Sarraf’ın üzerine siyah tül’

Davanın uzadığına dikkat çeken Aksünger, “İlginç bir ayrıntı da şu… ABD yargı sisteminde şeffaflık adına dava dosyalarındaki bilgiler açık kaynak olarak bakanlığın sitesinde yayımlanıyor. İsteyen herkes girip bilgi alabiliyor. ABD’de anlaşma yapılan davalarda ise ek iddialara savunma yapılmıyor” dedi. Sarraf’ın da ek iddianame konduktan sonra savunma yapmadığına dikkat çeken Aksünger, “Aynı davada yargılanan Halk Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın avukatları her türlü bilgi paylaşımında bulunurken, Sarraf’ın üzerine siyah bir tül çekiliyor” dedi.

Sarraf’ın “ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekârlığı, kara para aklama, ABD yasalarını delmek için işbirliği yapıp komplo kurma, bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlamaları”yla karşı karşıya olduğunu söyleyen Aksünger, Sarraf’ın söyleyeceği her isim ve bilginin yeni soruşturmaların açılmasına neden olacağını kaydetti.

Hükümeti daha önce Sarraf’ın Türkiye’de yargılanması gerektiği yönünde uyardıklarını anımsatan Aksünger, hükümetin dosyayı kapatmayı tercih ettiğini kaydetti. “Reza yakalandığında ‘bizi ilgilendirmiyor’ diyenler kimdi? Neden Reza’ya gösterilen ilgi Halk Bankası’na, Hakan Atilla’ya gösterilmiyor?” diye soran Aksünger, burada Türkiye’nin mahkûm edilmek istendiğini belirtti.

FETÖ’nün manipülasyonları olduğunu, bazı isimlerin dosyadan ayıklandığnı söyleyen Aksünger, “Bu dava Türkiye’ye karşı bir sopa gibi kullanılmak isteniyor. Manipülasyon yapılmamalı ve diplomasi çalışmalı” diye konuştu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir