Connect with us

SİYASET

“Müftü nikahını gerici tarikatlar istedi”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP sorunları çözemedikçe, gerici yöntemleri devreye sokuyor. İktidar, halkın dini inançlarını sömürerek iktidarını ayakta tutmaya çalışıyor” dedi.

Published

on

Müftü ve imamlara resmî nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeyi eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP laikliğe ve kadın – erkek eşitliğine karşı açtığı savaşta yeni bir cephe daha tahkim etti” ifadesini kullandı.

Yarkadaş şöyle konuştu:

“AKP tüm itirazlarımıza rağmen müftü ve imamlara resmî nikah kıyma yetkisi vererek, toplumsal birliğimize bir el bombası daha attı.

AKP, bu yasayla kadınlı / erkekli ve eğlenceli düğün geleneğini de bitirmek istiyor. Kadın ve erkeğin yan yana gelmesini bile istemiyorlar.

Gerici tarikatlar, Anadolu’da bir süredir çalgılı, çengili ve eğlenceli düğünlere karşı propaganda yapıyordu. Tarikatlar istiyor, AKP toplumsal yaşamı çoraklaştırıyor. Son dönemdeki tüm yasaların altında, AKP’nin yaşam destek ünitesi haline gelen gerici tarikatların imzası bulunuyor.

Bu düzenleme, toplumsal birliğimizin yasa eliyle ortadan kaldırılması ve yeni sorunların doğmasına yol açacaktır. AKP Türkiye’ye yazık ediyor.

Laikliği ortadan kaldıran ve kadınların kazanılmış haklarını yok eden bu yasa kabul edilemez. Bu yanlışı düzeltmek için mücadele edeceğiz.

Çünkü bu düzenleme; anayasaya, medeni kanuna ve Lozan Antlaşması’na aykırıdır. Yasa, Lozan’la son verilen ‘çok hukukluluk’u geri getirmektedir. Çok hukukluluk, toplumsal sorunların derinleşmesine yol açacaktır.

Bu tür düzenlemeler, toplumu ayrıştırır; yeni kültürel ve hukuki sorunlar yaratır. Artık yönetme gücü kalmayan ve sorun çözemeyen AKP, günü kurtarmak ve toplumsal sorunları gözden kaçırmak için, Türkiye’yi büyük bir kaosa sürüklemektedir.”

 “SORUN ÜRETİYOR”

Halkın, resmî nikahın ardından dini inançlarının gereğini rahatlıkla yerine getirebildiğini ve ‘imam nikahı’ kıydırabildiğini anlatan Yarkadaş, “Bu konuda bir engel yok. AKP bu gerçeğe rağmen, yeni bir sorun yarattı” dedi.

Düzenlemeden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Yarkadaş, “Bir süre sonra, müftü ve imamlara boşatma yetkisi de verilecek mi? Mahkeme yerine kadılık düzenine mi geçilecek? İşte tüm bunlar yaşamı kadınlar İçin çekilmez hale getirecek” ifadesini kullandı.

 “KONTROLDEN ÇIKTI”

Yarkadaş, Adalet Bakanlığı’na bir süre önce verdiği bir soru önergesine gelen cevabın da dikkat çekici olduğunu söyledi. Yarkadaş şöyle konuştu:

“Adalet Bakanlığı’na

2016 yılında imamlar tarafından yasal yaş sınırı altında olan kaç kişinin nikahının kıyıldığını ve bu yüzden kaç kişiye soruşturma açıldığını sordum. Bakanlık bu konuda ellerinde resmî bir bilginin olmadığını bildirdi. Sadece bu cevap bile, kontrolsüzlüğün daha da artacağının işaretidir.”