Connect with us

DÜNYA

Almanya’da seçim günü…Liderler oyunu kullandı

Almanya’da seçmenler bugün Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Türkiye kökenli adayların da yarıştığı seçimde gözler, ilk kez meclise girmesi beklenen sağ popülist AfD’nin üzerinde.

Published

on

Almanya’da seçmenler Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti ve Almanya İçin Alternatif’in (AfD) yüzde 5 barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor.

Bild gazetesinin yayımladığı INSA Enstitüsü’nün anketine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar’a destek iki puan düşerek yüzde 34’e geriledi, Schulz’un SPD’si ise 1 puan ile yüzde 21’e düştü.

AfD kaygısı

Almanya İçin Alternatif (AfD) ise yüzde 13 ile 2. Dünya Savaşı’nın sonundan beri meclise girecek ilk aşırı sağcı parti olacak gibi görünüyor. Ankete göre Almanların yüzde 45’i Merkel’i, yüzde 32’si Schulz’u başbakan olarak görmek istiyor. Gazetenin bundan tam bir ay önce yayımladığı aynı anket yüzde 51’e 22 oranıyla Merkel lehineydi. Seçim sonuçları bu yönde olduğu takdirde Merkel’in dördüncü kez başbakan olması bekleniyor. Ancak koalisyon pazarlıklarının çetin geçeceği yorumları da dikkat çekiyor. Bu arada Merkel ile Schulz dün son kez seçmenlere seslendi.

Merkel kararsız seçmenlerin oyuna yoğunlaşırken Schulz Merkel’e eleştiriler yöneltti. Schulz, Sosyal Demokratlar olarak “son dakikaya kadar savaşacakları” mesajını verdi.

Liderler oyunu kullandı

Seçimlerde yarışan en büyük iki rakip olarak Angela Merkel ve Martin Schulz ön plana çıkıyor. İki lider oyunu kullandı ve sayımları beklemeye başladı.