Connect with us

DÜNYA

Almanya’da Merkel 4. kez kazandı, Irkçı parti ilk kez Meclis’e girdi

Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu. Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 32,9 oy aldı.

Published

on

Almanya’da sandık çıkış anketine göre Angela Merkel 4. kez seçildi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 32.9 oyla ilk parti oldu. SPD 20.2, AfD 13,3, FDP, 10.5, Grüne 9,3, Linke 9,0, Andre 4,8 oy oranlarına sahip.

Irkçı parti 3. oldu

Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 13.3 oyla 3. parti oldu. Almanya’da aşırı sağcılar böylece ilk kez meclise girdi.

Merkel’den ilk açıklama

İlk sonuçların ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AfD’nin parlamentoya girmesinin ‘büyük bir sorun’ olduğunu belirtti. “Daha iyi bir sonuç bekliyorduk” diyen Merkel, AfD partisine giden oyları geri kazanma sözü verdi.

​Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi. Merkel, yüzde 33’ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD’nin meclise girmesi sonrası kendilerine “büyük bir görev” düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

Merkel 9 puan oy kaybetti

Angela Merkel 2013 Almanya Federal Seçimleri’nde yüzde 41.5 oranında oy almıştı. Merkel 9 puan oy kaybeti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti. SPD ise yüzde 25.7 oranında oy almıştı, bu seçimde 5.7 puan kayıp yaşadı.

Schulz: Sosyal demokrasi için acı bir gün

SPD Genel Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada ‘bugün sosyal demokratlar için acı bir gün’ ifadesini kullandı.

Schulz başkent Berlin’deki SPD Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, “Bugün sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık.” dedi.

Schulz, kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, ”Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim” ifadesini kullandı.

Schulz, aldıkları oy oranıyla sosyal demokrasinin ilkeleri ve değerleri için gelecek yasama döneminde de mücadele edeceklerini belirterek, seçimlerde geleneksel parti tabanına ulaşamadıklarını ifade etti.

SPD Genel Başkan Yardımcısı: Ağır bir yenilgi aldık

BBC Türkçe’nin aktarımına göre SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig de ağır bir yenilgi aldıklarını kabul etti ve sonucun büyük koalisyonun sonu anlamına geldiğini söyledi. Manuela Schwesig muhalefete geçeceklerini açıkladı.

Erdoğan ‘Merkel’e, SPD’ye ve Yeşiller’e oy vermeyin’ demişti

Almanya’daki genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk kökenli seçmenlere, “Türkiye düşmanı” olarak tanımladığı Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’e oy vermemeleri için çağrı yaparak, ‘Hataya düşüp bunlara sakın ola oy vermeyin’ demişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir