Connect with us

DÜNYA

Bağdat, Kerkük Valisi’ni görevden aldı

Irak Başbakanı İbadi, Kürt yönetiminin bağımsızlık referandumuna katılma kararı alan Kerkük Valisi’nin koltuğundan azledilmesini istedi.

Published

on

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kürt yönetiminin bağımsızlık referandumuna katılma kararı alan Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in koltuğundan azledilmesi için imza attı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması kararını imzalayarak oylama için meclise gönderdi. Meclis de Kerim’in azli yönünde oy kullandı.

Irak Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Başbakanlık ofisinden Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması talep yazısı oylanması için tarafımıza gönderildi” denildi. Yapılan oylama sonucunda da Kerim’in görevden azline karar verildi.

Yerel kaynaklar, İbadi tarafından imzalanan genelgenin meclise gönderildiğini bildiriyor. Kerim’in görevden alınması için birçok milletvekilinin de imza verdiği aktarılıyor.

Kerkük Valisi Kerim, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna katılacaklarını geçen ay sonunda açıklamıştı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani’nin yayın organı Rudaw’a dün akşam bağlanan Vali Kerim, Bağdat yönetiminin kendisini görevden alamayacağını savunmuştu.

Bağdat yönetimi, Barzani’nin bağımsızlık referandumunu tanımıyor. Mecliste yapılan oylamada referandum reddedilmişti.

Türkiye ve İran gibi ülkeler de referanduma kesin çizgilerle karşı çıkıyor. ABD yönetiminden gelen açıklamalar da Washington’ın referandum kararına olumsuz baktığını gösteriyor.

Kerkük, Irak’taki referandumun en kritik kenti konumunda. Türkmenler ve Arapların da yoğun yaşadığı kentteki gelişmelerin bir iç savaşın fitilini ateşlemesinden korkuluyor.

Irak İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Ali Bayatlı, “Tartışmalı bölgelerde referandum yapılmasının çeşitli taraflar arasında askeri çatışmalara yol açabileceği kaygısı taşıyoruz” diyor.

IKBY’nin referandum girişimine Diyala ve Selahaddin vilayeletleri katılmayacağını ilan etmişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir